Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a dezvăluit în ce etapă se află imunizarea în România. Potrivit acestuia, regiunea cu cea mai redusă prezență a populației în centrele de vaccinare este cea din nord-estul țării. Valeriu Gheorghiță a promis duminică seară că, începând cu această săptămână, cetățenii vor putea afla rata de vaccinare pe fiecare județ. Acesta a avertizat, de asemenea, asupra scăderii interesului oamenilor față de vaccin.
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că, începând din această săptămână, autoritățile vor avea în vedere transmiterea publică a informațiilor privind rata de acoperire vaccinală pentru fiecare localitate a țării. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, există diferențe uriașe cu privire la prezența la vaccin, de la o zonă la alta a țării.
„De săptămâna viitoare, vom putea calcula rata de acoperire vaccinală pe fiecare localitate în parte, adică la nivelul unui județ vom calcula și chiar vom transmite și vom face publică rata de acoperire vaccinală în fiecare județ, pe fiecare unitate administrativ-teritorială. M-am uitat în foarte multe județe deja și sunt diferențe foarte mari”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță.
Medicul a dat asigurări cu privire la succesul campaniei de vaccinare acolo unde oamenii au dorit acest lucru, s-au implicat și au mobilizat toate autoritățile competente.
„Pot să vă spun un singur lucru: în localitățile unde există implicare lucrurile merg bine. Acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, nivelul de implicare al localităților locale a fost crescut.
Oamenii s-au implicat până la eforturi personale: s-au dus, au vorbit cu oamenii, au stabilit un plan, au luat legătura cu direcțiile de sănătate publică, au solicitat centre mobile, echipe mobile, adică oamenii care au fost interesați. Se poate. Asta este concluzia mea”, a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.
Coordonatorul campaniei de vaccinare și-a exprimat rezervele cu privire la prezența oamenilor la vaccinare în număr mare, însă a explicat că există în plan o mobilizare exemplară a echipelor de vaccinare, astfel încât accesul la imunzare să fie la îndemâna tuturor.
„În perioada următoare este evident că nu vom mai avea cifre foarte mari, un număr foarte mare de persoane (care să vină se vaccineze – n.r.), însă vom avea acoperire geografică foarte mare. Acum vom fi cu echipe în rural, peste tot, încercând să asigurăm accesul la vaccin al celor care au avut un acces mai dificil până în acest moment.
Nu mai avem foarte multe persoane dispuse să meargă câțiva zeci de km către un centru de vaccinare, este o realitate, dar sunt în continuare mulți oameni care doresc să se vaccineze și de aceea ideea este să ducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari”, a subliniat Gheorghiță.