Val de cutremure vineri în România. Toate trei s-au produs în aceeași zonă ciudată

de: Ștefan R. Apostol
23 08. 2024

În cursul acestei dimineți, conform INCDFP, a avut loc un val de cutremure în România. Din datele furnizate de specialiști reiese că toate trei s-au produs în aceeași zonă ciudată.

Un nou val de cutremure vineri în România

La primele ore ale acstei dimineți, anunță cei de la INCDFP, a avut loc un prim cutremur. Ora prodcerii a fost 04:40, ora locală, și s-a produs în regiunea Banat, la o adâncime de 19,6 km.

Din înregistrările seismologice reiese că seismul a fost resimțit în zona Timișoarei, Zrenjanin, Arad, Szged, Subotica, Novi Sad și Bekescsaba. Din fericire a avut o intensitate de doar 2 grade pe scare Richter, deci nu s-au produs pagibe materiale, sau pierderi de vieți omenești.

Cu aproiximativ 2 ore mai târziu, tot în zona Banatului s-a produs al doilea seism, de data asta la o adânmcime de 5 km, resimțit în apropiere de Arad, Deva, Hunedaora, Reșița și Timișoara. Acest al doilea cutremur a avut o intensitate de 2,3 grade pe scara Richter.

Nu au fost pagube materiale nici la al treilea seism

Cinci ore mai târziu, a venit și cel de-al treilea cutremur, și tot în zona Banat. DE data asta, s-a produs la ora 11:39, ora locală, la o adâncime de 4,8 km, și a fost resimțit ușor în TImișoara, Arad, Zrenjanin, Szeged, Subotica și Novi Sad.

INCDFP spune că acest al treilea seism din acest nou val de cutremure în România, a avut o intensitate de doar 2 grade pe scara Richter.

Și de această dată nu s-au înregistrat pagube materiale, sau pierderi de vieți omenești.

România are unul dintre cele mai mari riscuri seismice din Europa

Din păcate, așa cum atrăgeau atenția mulți specialiști, România are unul dintre cele mai mari riscuri seismice din Europa, alături de Turcia, Grecia, Albania și Italia. Doar dacă ne aducem aminte de de catastrofa din 1977 care a făcut 1.578 de victime și a provocat pagube în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de dolari, ne putem da seama de riscuri. La 4 martie s-au împlinit 47 de ani de la tragedie.

În același context, multe din clădirile din România, multe dintre ele în Capitală, au un mare risc seismic. În ultimii 30 de ani, doar 26 de clădiri din România au fost renovate din fonduri publice, 19 dintre acestea fiind situate în București, potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Ca parte a Planului național de redresare și reziliență al României, 220 de milioane de euro vor fi investite în modernizarea rezidențelor seismice și a eficienței energetice pentru locuințele multifamiliale și clădirile publice din categoriile de risc 1 și 2, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România.