Situație critică în România, toată lumea este panicată! Un val de cutremure a avut loc la noi în țară, în ultimele 24 de ore. Conform specialiștilor, 13 seisme au avut loc, iar unul dintre ele a avut o magnitudine considerabilă. Unde s-au produs și cât a măsurat cel mai puternic dintre ele.
Situație stranie în România. 13 cutremure au fost înregistrate sâmbătă și duminică în Ungaria, iar toate s-au resimțit și la noi în țară. Nimeni nu se aștepta la asta și toată lumea este panicată, crezând că ar putea urma un seism puternic.
Toate cele 13 seisme s-au produs la 90 de kilometri nord-vest de Arad și au zguduit serios și Oradea Primul cutremur a avut loc sâmbătă, la ora 12.13, ora României și a avut o magnitudine 4 grade.
„În ziua de 19 August 2023 la ora 12:13:28 s-a produs în Ungaria un cutremur mediu cu magnitudinea 4.0, la adâncimea de 28.7 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km NV de Bekescsaba, 48km SE de Szolnok, 70km E de Kecskemet, 76km NE de Szeged, 92km NV de Arad”, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Al doilea seism, cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter, a avut loc la trei minute după primul. Între orele 13:51 și 15:47, au avut loc patru alte seisme cu magnitudini între 2,4 și 3,4.
Un al șaptelea cutremur a fost înregistrat la ora 17:38, având o magnitudine de 2,5. În cursul serii de sâmbătă, între orele 18:02 și 19:20, o serie de patru seisme a avut loc, cel mai puternic având o magnitudine de 4.
Duminică dimineața, la orele 4:52 și 6:13, alte două cutremure au avut loc, cu magnitudini de 3,9 și, respectiv, 3,4, în aceeași zonă, la aproximativ 90 de kilometri distanță de Arad.
În seara de sâmbătă, la ora 19:20, un cutremur cu magnitudinea de 3,7 a avut loc în județul Caraș-Severin, la adâncimea de doar 2 km. Acesta reprezintă cel mai intens seism înregistrat pe teritoriul țării în luna curentă.
Te-ar putea interesa și: Un nou cutremur puternic a avut loc. Mai multe clădiri au fost avariate, sunt şi răniţi, în Turcia
Seimsul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47 km est de Resita, 58 km nord de Drobeta-Turnu Severin, 66 km vest de Târgu Jiu, 76 km sud-vest de Hunedoara şi la 90 km sud-vest de municipiul Deva.
Conform specialiștilor, există două arii active în acest moment, motiv pentru care se produc seismele în aceste zone: sudul Banatului și Nordul Crișanei.
“Seismicitatea zonei Banat se caracterizează prin relativ numeroase cutremure cu magnitude Mw>5, dar fără să depăşească Mw 5.6. Şocurile mai puternice, care sunt de obicei urmate de secvente de replici, apar grupate în timp (în ferestre de câteva luni)”, arată INFP.