Val de caniculă în România. Alertă meteo ANM până vineri în multe județe din țară

de: Sabina Anastasia
10 07. 2023

Conducerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru săptămâna 10-16 iulie. A fost emisă o alertă meteo de caniculă pentru mai multe județe din țară, până vineri, 14 iulie. Află în rândurile de mai jos cum va fi vremea în următoarele zile. Ce fenomene meteo vizează Capitala.

Alertă meteo de caniculă până vineri

Meteorologii ANM anunță extinderea unui val de căldură în mai multe județe din România, până la finalul săptămânii curente. Luni, 10 iulie, va fi caniculă în județele din Banat și Oltenia.

În Bucovina, vremea va fi mai răcoroasă, maximele atingând 26 de grade Celsius. În depresiunile din vestul și sudul României, temperaturile vor atinge 34 de grade Celsius.

Va fi vreme frumoasă, în general, și în celelalte regiuni din țară. Pe litoral, rafalele de vânt se vor intensifica. Pentru Dobrogea și Bărăgan, meteorologii nu exclud ploi trecătoare în al doilea interval al zilei de luni, 10 iulie.

În zilele viitoare, valul de căldură se va extinde și în Muntenie, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana, și va marca regiunile până vineri, 14 iulie.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 34 și 37 grade Celsius. Cel mai mare disconfort din punct de vedere termic se va resimți în mod deosebit în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit prognozei meteo actualizate de ANM.

Până luni după-amiază, 10 iulie, în județul Bistriţa-Năsăud (Feldru, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Ilva Mica, Rebra) se vor manifesta fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice, anunță meteorologii.

Astfel, în teritoriile amintite, se vor manifesta averse torențiale însoțite de descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni. Rafalele de vânt se vor intensifica, de asemenea. Cantitățile de apă vor depăși prin acumulare 25 de litri pe metrul pătrat, potrivit prognozei meteo actualizate.

Cum va fi vremea în București

Meteorologii ANM au emis o prognoză specială și pentru București. Luni, 10 iulie, vremea se va menține caldă în Capitală.

Începând de marți, 11 iulie, temperaturile vor crește treptat, vremea devenind caniculară. Disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități.

În general, temperaturile minime în București vor fi cuprinse între 18 și 21 grade Celsius, în timp ce valorile termice maxime se vor încadra între 34 și 37 grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: România se topește de căldură. Alertă meteo de caniculă în următoarele zile, cod roșu în Europa

Cerul va fi variabil până vineri seară, 14 iulie. Marți și vineri după-amiază, probabilitatea de manifestare a averselor va fi ridicată. Precipitațiile vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.