Val de avertizări de vreme rea. Ce județe sunt cele mai afectate de vânt și viscol

Val de avertizări de vreme rea. Ce județe sunt cele mai afectate de vânt și viscol
Coduri galbene, portocalii și roșii în România. Ce anunță ANM

Avertizare de tip cod portocaliu de vânt la munte, emisă de ANM pentru luni, între 11 și 18, la altitudini mai mari de 1.500 de metri de vânt cu rafale de peste 110-130 km/ h, spulberând zăpada și diminuând semnificativ vizibilitatea.

Vizibilitate zero la munte

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie emit noi avertizări. Din păcate, România este lovită de coduri, iar majoritatea județelor sunt afectate de ploi, vânt și alte fenomene meteo extreme.

„În Transilvania, nordul Dobrogei, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, vântul va avea intensificări susținute cu viteze de 80…95 km/ h, iar în Moldova, temporar cu peste 90..100 km/ h. Alerta cod roșu rămâne în vigoare luni între 11.00 și 18.00 și anunță în Carpații Meridionali și de Curbură vânt cu viteze de peste 140 – 180 km/h, spulberând zăpada și ducând la scăderea vizibilității spre zero. În intervalul luni ora 18.00 – 23.00 va intra în vigoare o alertă cod galben de vânt, cu intensificări în Moldova și în sud-estul Transilvaniei, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, iar în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor mai fi rafale de peste 80 – 100 km/ h”
Administrația Națională de Meteorologie

Val de coduri în România Sursa Foto: pixabay.com
Val de coduri în România Sursa Foto: pixabay.com

Cod roșu în 14 județe. Care sunt principalele zone afectate

De azi-noapte până diseară la ora 18.00 e în vigoare un cod roșu de vânt puternic la munte, în Carpații Meridionali și de Curbură. Se înregistrează rafale cu viteze cuprinse între 140 și 180 km/ h. Zone vizate de codul roșu: Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argel, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea.

Șase copaci doborâți de vânt au blocat circulația pe DN7 la km 91, iar circulația se desfășoară cu greutate pe un singur sens, începând cu ora 15:00. Nu sunt victime și deja se acționează pentru remedierea situației. E semnalizată o alunecare de teren la Sinaia, pe DN 1, dinspre Ploiești, între km 300-400. Se intervine. Circulația este restricționată pe Firul 2.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI