Vaccinul Oxford AstraZeneca – tot ce știm despre acest vaccin ieftin, care stă să apară

de: Dana Cazacu
21 11. 2020

Pandemia COVID-19 este o provocare pentru umanitate care cere un răspuns global, unit, nu doar de la comunitatea științifică, ci și de la industrie, organizații, guverne și fiecare persoană din întreaga lume. Iată ce ce știe la ora actuală despre vaccinul Oxford AstraZeneca.

Vaccinul Oxford AstraZeneca – informații

De la începutul anului 2020, când adevărata amploare a crizei a devenit clară, compania farmaceutică AstraZeneca s-a angajat să contribuie la înfrângerea COVID-19 prin valorificarea și împărtășirea cunoștințelor și expertizei sale științifice pentru a avansa și accelera dezvoltarea potențialelor medicamente pentru prevenirea sau tratarea virusului.

AstraZeneca a donat nouă milioane de măști pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății din 49 de țări, a consolidat eforturile naționale de testare a COVID-19 și a inițiat studii clinice pentru a investiga medicamentele noi și existente pentru a vedea cum ar putea trata infecția. Recunoscând necesitatea urgentă a unui vaccin pentru a învinge virusul, AstraZeneca și-a unit forțele cu Universitatea din Oxford, pentru a furniza potențialul vaccin, cunoscut sub numele de AZD1222,  fără niciun profit în timpul pandemiei, după cum se arată pe site-ul www.astrazeneca.com.

Vaccinul Oxford AstraZeneca

Institutul Jenner și Grupul de Vaccinuri Oxford, de la Universitatea din Oxfordau un acord, conform căruia, vor pune la dispoziția pacienților din toată lumea, potențialul vaccin. Dacă studiile se vor dovedi a fi un succes, AstraZeneca va fi responsabilă de dezvoltarea, fabricarea și distribuția la nivel mondial a vaccinului, potrivit site-ului arpim.ro.

„Necesitatea unui vaccin pentru a învinge virusul este urgentă. Această colaborare reunește competența de clasă mondială a Universității din Oxford în domeniul vaccinologiei și capacitățile globale de dezvoltare, fabricație și distribuție ale companiei AstraZeneca. Speranța noastră este că, prin unirea forțelor, putem accelera globalizarea unui vaccin pentru a combate virusul și pentru a proteja oamenii de cea mai mortal pandemie a acestei generații”, a declarat Pascal Soriot, Directorul Executiv AstraZeneca.

Studiile AstraZeneca aprobate de către FDA

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat la sfârșitul lunii octombrie, reluarea în SUA, după reluarea studiilor în alte țări în ultimele săptămâni. FDA a analizat toate datele de siguranță din studiile la nivel global și a concluzionat că este sigură reluarea studiului.

Pascal Soriot, director executiv, a declarat următoarele, potrivit celor de la astrazeneca.com:

„Reluarea studiilor clinice din întreaga lume este o veste minunată, deoarece ne permite să continuăm eforturile noastre de a dezvolta acest vaccin pentru a ajuta la înfrângerea acestei teribile pandemii. Ar trebui să fim liniștiți de grija acordată de autoritățile de reglementare independente pentru a proteja publicul și pentru a ne asigura că vaccinul este sigur înainte de a fi aprobat pentru utilizare. ”

Când va apărea vaccinul Oxford AstraZeneca

Rezultatele studiilor sunt anticipate la sfârșitul acestui an, în funcție de rata de infecție din comunitățile în care se desfășoară studiile clinice. Revizuiri continue ale programului de vaccinare au început deja în țările în care a fost stabilită această cale de reglementare, oferind autorităților de reglementare acces la date de îndată ce acestea devin disponibile.

În timp ce studiile sunt în desfășurare, AstraZeneca și Universitatea Oxford vor continua să ofere informații autorităților de reglementare, anchetatorilor de studiu și participanților în conformitate cu studiile clinice și standardele de reglementare.

Ce este vaccinul AstraZeneca

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale al Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, a declarat pentru digi24.ro, următoarele informații cu privire la vaccinul Oxford AstraZeneca:

Vaccinul de la Astra Zeneca, făcut împreună cu specialiștii de la Oxford, este un vaccin pe bază de adenovirus. Asta înseamnă că folosește un virus atenuat, cumva adormit, ca să introducă în organism acel semnal care să stimuleze organismul să producă anticorpi și care să reacționeze la întâlnirea cu coronavirusul. Discutăm de o administrare cu două doze, cel puțin așa se știe în acest moment, două doze la interval de o lună. Dacă va fi dat drumul și acest lucru se va putea întâmpla, vom beneficia și noi și cei din UE, dar trebuie făcute câteva lucruri pentru asta. Trebuie să stabilim o bună colaborare între toți actorii care sunt implicați în acest lucru, o foarte bună organizare a vaccinării, o comunicare către populație și stabilirea grupelor de risc. Asta este un deziderat important, având în vedere că nu vom primi doze pentru toată populația”.