Vaccinarea anti-Covid-19, obligatorie într-o țară din Europa: „Nu va mai putea lucra și nu va mai fi plătit”

Vaccinarea anti-Covid-19, obligatorie într-o țară din Europa: „Nu va mai putea lucra și nu va mai fi plătit”
Vaccinare obligatorie pentru personalul medical din Franța

Tulpina Delta devine un pericol inevitabil în următoarea perioadă, astfel că, majoritatea țărilor care s-au confruntat cu presiunea mare pe sistemul medical vor să prevină din timp o nouă criză sanitară. Printre statele care s-au decis să lupte cu toate armele se află și Franța, care a anunțat recent noi măsuri de prevenție, dar și de restricții. Potrivit autorităților, o anumită categorie de angajați va fi obligată să se vaccineze pentru a-și păstra locul de muncă.

Anunțul minsitrului Sănătății al Franței pentru cetățeni

Franța este una dintre țările extrem de afectate de pandemie, astfel că autoritățile au decis să ia măsuri restrictive dintre cele mai dure. În urmă cu câteva ore, ministrul Sănătății, Olivier Veran, a anunțat că personalul din domeniul sanitar este obligat să se vaccineze până la data de 15 septembrie. În caz contrar, angajații nu vor mai avea voie să meargă la muncă și, drept urmare, nu își vor mai primi salariu.

„Începând din 15 septembrie, dacă lucrezi în domeniul sanitar şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea munci şi nu vei mai fi plătit”, a declarat Veran.

Cel care a confirmat această informație a fost chiar președintele Emmanuel Macron, afirmând că după această dată se vor efectua controale și se vor lua măsuri stricte. Șeful Franței a explicat decizia luată, motivând că vaccinarea este necesară pentru toate persoanele care intră în contact cu persoane fragile din punct de vedere al imunității.

De altfel, ministrul Sănătății din Franța a explicat că noua variantă a virusului este mult mai contagioasă, astfel încât, în lipsa unor restricții dure, numărul contaminărilor ar putea ajunge în august și la 20.000 pe zi.

„Ţinând cont de tendinţa epidemioligică a acestei variante Delta, mult mai contagioasă decât COVID-19 cu care ne-am confruntat vara trecută, cele 3.000 de cazuri ar putea deveni 6.000 într-o săptămână, 12.000 în 15 zile şi să urce la peste 20.000 sau chiar mai mult la începutul lunii august dacă nu acţionăm”, a explicat ministrul.

Îndemnul președintelui Macron la vaccinare

Ca și în cazul altor șefi de stat, Emmanuel Macron le-a recomandat tuturor cetățenilor să se vaccineze, acesta fiind singurul mod de a ține în frâu pandemia.

„Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire.

Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni”, a transmis Macron.

Noile măsuri restrictive în Franța, anunțate luni seară

Apariția lui Emmanuel Macron a fost una așteptată de milioane de francezi, curioși să afle noile măsuri sanitare introduse pentru a preveni transmiterea comunitară cu tulpina Delta. Potrivit șefului statului, în această perioadă s-au înregistrat 2000 de cazuri pe zi, o cifră încurajatoare, dar care poate crește în orice moment.

Pentru a evita acest lucru, președintele a aunțat următoarele măsuri de restricții, aplicate în viitorul apropiat, în funcție de rata de infectare al fiecărui departament:

• vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sanitar și cei care intră în contact cu persoanele vulnerabile (controale și sancțiuni începând cu data de 15.09.2021);

• dacă vaccinarea francezilor nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”;

• stabilirea telemuncii parțiale în departamentele în care rata de incidență crește cel mai mult;

• participarea la evenimente pe scară largă, cluburi/restaurante/baruri/terase (> 50 de persoane, cu vârsta > 12 ani), mijloace de transport în comun (tren și avion) va fi condiționată de existența unui certificat de vaccinare anti-COVID, începând cu luna august 2021;

• *eliminarea testelor PCR fără prescripție medicală* începand cu luna octombrie 2021;

• *realizarea campaniilor de vaccinare la începutul anului școlar.*

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI