Vacanța de primăvară s-a prelungit. Cât stau elevii acasă în aprilie, conform ministrului Educației

Vacanța de primăvară s-a prelungit. Cât stau elevii acasă în aprilie, conform ministrului Educației
Vacanța de primăvară s-a prelungit, a anunțat ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că propune extinderea vacanței de primăvară cu trei săptămâni, pentru a include Paștele catolic și cel ortodox, dar și să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie. Odihna elevilor va fi între 2 aprilie și 4 mai.

Ministrul Educației: Vacanța de primăvară s-a prelungit cu trei săptămâni, între 2 aprilie și 4 mai

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea vacanței de primăvară în învățământul primar, gimnazial, și liceal. Oficialul a propus extinderea liberului pentru elevi astfel încât acesta să includă Paștele catolic și pe cel ortodox și să se reducă activitatea în perioada lunii aprilie. Paștele catolic pică în data de 4 aprilie, iar cel ortodox în 2 mai. Toată luna aprilie ar urma să fie vacanță.

 • „Am semnat și transmis spre semnare ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma referitoare la 6 la mie cu sintagma „intrare in carantina”. Acest lucru se află și în analiza CNSU unde sunt sigur că se va găsi înțelegere pentru importanța școlii, pentru a avea pierderi educaționale cât mai mici cu putință. Școlile trebuie să funcționeze atâta timp cât alte locații sunt deschise.
 • Simulările se organizează, astăzi am avut o prezență de aproape 109 mii, aproape 75% azi, ieri de aproape 80%. Ele se vor organiza în toate localitățile, cu excepția celor aflate în carantină.
 • Propunem o vacanță care să înceapă 2 aprilie până la 4 mai care să cuprindă sărbătorile pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță prelungită cu 3 săptămâni, 2 aprilie – 4 mai. Luna aprilie va beneficia de o scădere a mobilității
 • În vacanță nu sunt cursuri online, vacanța este vacanță.
 • Suntem nevoiți să decalăm examenul pentru evaluarea națională, acesta va avea loc în perioada 5 iulie – 8 iulie.
 • Admiterea în liceu se face după data de 8 iulie.
 • Evaluările la clasa a doua vor fi reprogramate în luna mai. (Evaluările la clasele a patra și a șasea rămân la datele stabilite – n.r.)
 • Vom acord atenția cuvenită pretestărilor pentru PISA.
 • Se păstrează datele pentru definitivat și titularizare
 • Ultimele raportări epidemiologice: 192 elevi infectați și 115 angajați din sistemul de învățământ. Este în mod evident o creștere față de până acum.
 • Despre situația elevilor care locuiesc în localități carantinate din jurul Capitalei dar care merg la școală în București: „Dacă ne uităm la acel formular (pentru deplasări în/din localități carantinate – n.r.) putem observa la punctul „e” motive justificate: însoțirea copiilor. Nu spun mai mult”, sunt declarațiile ministrului.

Aceeași decizie s-a luat și în Republica Moldova, unde vacanța s-a extins cu o săptămână

Ministerul Educației a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că vacanța de primăvară se va prelungi cu șapte zile în scopul opririi răspândirii virusului COVID-19 și a asigurării protecției vieții elevilor și al angajaților din sistemul educațional.

Decizia a fost luată ca urmare a consultărilor efectuate cu reprezentanții autorităților publice locale, organelor publice de specialitate în domeniul învățământului, Consiliul Național al Elevilor, dar și la solicitarea părinților. Recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor, conform unui grafic individual, stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ.