Va fi Vladimir Putin prezent la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a? Anunţul neaşteptat făcut de autorităţile de la Kremlin

de: Ștefan R. Apostol
09 09. 2022

Întregul Regat la Marii Britanii, și întreaga lume occidentală, deplânge moartea Reginei Elisabeta a II-a. Șefii de state și guverne, inclusiv din România, au trimis mesaje de condoleanțe și și-au confirmat prezența la funerariile regale. Un alt aspect, extrem de important și așteptat, a fost reacția lui Vladimir Putin. Cum era de așteptat, a apărut și întrebarea „Va fi Vladimir Putin prezent la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a?” Răspunsul a venit relativ rapid, iar anunţul neaşteptat făcut de autorităţile de la Kremlin, este unul previzibil.

Întrebarea momentului: „Va fi Vladimir Putin prezent la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a?”

Vestea morții Suveranului Marii Britanii a venit ca o lovitură, mai ales pentru britanici și Casa Regală. Se știa că regina are ceva probleme de sănătate, care s-ar fi complicat, dar nu se aștepta nimeni la un astfel de deznodământ.

În aceste zile, Europa fierbe, și asta datorită situației tensionate dintre Rusia, Ucraina, și restul Europei. Deja se pregătesc funerariile regale și ungerea Prințului Charles ca nou suveran.

Mai toate cancelariile Europei și-au trimis condoleanțele și și-au confirmat, în mare, prezența la momentul funerariilor. Dar, cu toate astea, încă de ieri seară a apărut întrebrea, firească de altfel, „Va fi Vladimir Putin prezent la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a?”. Răspunsul nu s-a lăsat foarte mult așteptat.

Kremlinul a anunțat în mod oficial dacă Putin va fi, sau nu, prezent la acest moment solemn. Vladimir Putin nu va participa la funeraliile de stat ale reginei, pe fondul relației fracturate dintre Rusia și Occident.

Anunţul neaşteptat făcut de autorităţile de la Kremlin

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că se va lua o decizie cu privire la cine va reprezenta Rusia la slujba care este așteptată să aibă loc pe 19 septembrie la Westminster Abbey.

Ieri, Putin i-a adus un omagiu monarhului, în ciuda agresiunii tiranului în Ucraina. Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie s-au prăbușit și au ajuns la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace.

„Cele mai importante evenimente din istoria recentă a Regatului Unit sunt legate în mod inextricabil de numele Majestății Sale.

Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena mondială.

Vă doresc curaj și perseverență în fața acestei pierderi grele și ireparabile. Vă rog să transmiteți cuvintele de sinceră compasiune și sprijin membrilor familiei regale și întregului popor al Marii Britanii.”, a declarat Vladimir Putin.

La Moscova, unii s-au adunat pentru a aduce omagii florale reginei în fața ambasadei britanice, în pofida valului de retorică antioccidentală.

Steagul ambasadei a fluturat la jumătate de catar. Oamenii s-au așezat afară în rugăciune pentru a-și prezenta condoleanțele monarhului.

Relații tensionate între Putin și Regina Elisabeta a II-a

Regina a făcut o remarcă subtilă la adresa lui Putin în 2003, în timpul vizitei sale de stat în Marea Britanie. Era, de altfel, prima vizită a unui lider rus de la domnia reginei Victoria, când Alexandru al II-lea a vizitat-o în 1874.

În timpul guvernului laburist al lui Tony Blair, David Blunkett, a reacționat defensiv la prezența președintelui rus:

„Singura dată când l-am întâlnit pe Vladimir Putin a fost în 2003. Era în cadrul unei vizite oficiale, iar câinele meu de atunci a lătrat foarte tare.

Mi-am cerut scuze reginei care, evident, era gazdă. Nu cred că am dat nimic în vileag când am spus: ‘Îmi pare rău Majestatea Voastră pentru lătratul câinelui”, declara Blunkett pentru BBC.

A făcut-o pe regină să aștepte 14 minute

Putin, cunoscut pentru nepunctualitatea sa, a făcut-o pe regină să aștepte 14 minute înainte de întâlnirea lor. Regina și Putin urmau să se întâlnească din nou în iunie 2014.

Întâlnirea a avut loc în timpul unui eveniment de comemorare a Zilei Z în Franța. Tot atunci Charles ar fi comparat în mod prevăzător regimul lui Putin cu cel al Germaniei naziste.

Comparația pare să fi înrăutățit considerabil relațiile. Indiferent de antipatia liderului lor față de regină, rușii obișnuiți au depus flori în memoria reginei în fața ambasadei britanice din Moscova.

În perioada de dinainte de Putin, regina a făcut o vizită în capitala rusă. Vizita avea loc la invitația lui Boris Elțîn în 1994, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Vizita a decurs fără controverse. Ambele țări erau dornice să îmbunătățească relațiile bilaterale. Când regina și prințul Phillip au aterizat, au fost conduși la Kremlin, unde au fost întâmpinați de Elțîn și de soția sa, Naina

Perechea regală a fost, de asemenea, invitată la o reprezentație specială a baletului Bolshoi. Regina a urcat pe tron în ultimele zile de domnie ale lui Iosif Stalin și a văzut 11 lideri ruși și sovietici venind și plecând în timpul domniei sale.