Va fi și mai rău! După această pandemie ne vom confrunta cu o ‘maladie’ mai cruntă
Lumea trăiește în aceste zile una din cele mai grave crize epdiemiologice. Dar, specialiștii trag un alt semnal de alarmă pentru următorii 10 ani. Există dat publicității un raport al ONU care anunță o nouă maladie la nivel mondial. În raport se vorbește de rata sărăciei globale la un nivel extrem. Procentele date publicității de ONU și FMI sunt alarmente.
Rata sărăciei globale ar putea fi de 7%
Pandemia și recesiunea globală pot determina peste 1,4% din populația lumii să cadă în sărăcie extremă, spune un studiu făcut, în paralel cu cel al ONU, de către World Bank Group.
Specialiștii spun că pentru a inversa această retrogradare gravă a progresului în dezvoltare și a reducerii sărăciei, țările vor trebui să se pregătească pentru o economie diferită post-COVID.
Noile strategii au nevoie de regândirea capitalului, a forței de muncă, a abilităților și inovației. În același timp este nevoie de noi afaceri și dezvoltarea de noi sectoare pentru a evita o rată în creștere a sărăciei globale. Rata sărăciei globale este un desiderat ce trebuie luat în considerare de toate statele, fie dezvoltate, fie subdezvoltate, spune ONU.
Proiectele ce au ca obiectiv rata sărăciei globale sunt în derulare sau sunt în plan de a fi derulate. Există, în acest moment, o inițiativă a FMI și World Bank Group de a ajuta țările în curs de dezvoltare. Inițiativa este menită să reia creșterea economică și să răspundă la impactul pandemiei asupra sănătății, dar și asupra sectoarelor sociale și economice.
Raportul ONU vorbește de faptul că pandemia, dar și presiunile conflictelor și schimbările climatice pun presiune pe obiectivul de a pune capăt sărăciei până în 2030. Specialiștii spun că acest obiectiv nu trebuie făcut fără a lua măsuri politice rapide, semnificative și substanțiale. Dacă aceste elemente nu sunt luate în considerare, până în 2030, rata sărăciei globale ar putea fi de 7%.
Pandemia a scăzut șansele de redresare a țărilor sărace
România, este una din țările în care sărăcia a ajuns la cote alarmante. O statistică EUROSTAT din 2018, aratî că România se află pe locul doi în UE la gradul mare de sărăcie.
Rata sărăciei globale despre care se vorbește în aceste zile, este una alarmantă. Oficialii Fondului Monetar Internațional și ai ONU accentuează necesitatea unor programe de dezvoltare și susținere a economiilor din statele subdezvoltate.
Criza COVID-19 a diminuat, de asemenea, prosperitatea comună. Este vorba de creșterea veniturilor celor mai săraci 40% din populația unei țări. Se estimează că prosperitatea comună globală stagnează sau chiar s-a contractat în perioada 2019-2021 din cauza creșterii reduse a veniturilor medii.
Raportul solicită acțiuni colective pentru a se asigura că anii de progrese în reducerea ratei sărăciei globale nu sunt în zadar. În același timp vorbește despre eforturile de combatere a sărăciei cauzate de COVID-19 care se confruntă cu amenințări, și care au un impact disproporționat asupra săracilor lumii în același timp, în special prin conflictele și schimbările climatice.
FMI mai spune că, în următorii 10 ani, rata sărăcei globale va fi și mai mare. Argumentul instituției stă în cifra persoanelor care vor ajunge sub pragul de subzistență, și anume 44 de milioane de oameni.