Utilizarea telefoanelor favorizează creșterea „coarnelor”: studiul care arată cum îți este afectat sistemul osos

Utilizarea telefoanelor favorizează creșterea „coarnelor”: studiul care arată cum îți este afectat sistemul osos
Sursa foto: Esther Vargas / Flickr

S-a tot vorbit despre faptul că utilizarea telefoanelor în exces și mai ales a rețelelor de socializare creează dependență. Dar s-a vorbit mai puțin despre efectele negative pe care le pot provoca telefoanele asupra scheletului uman. Această dezbatere a revenit în actualitate.

Un studiu realizat anul trecut și readus în dezbaterea publică analizează modul în care utilizarea în exces a telefoanelor mobile duce la modificări importante în corpul uman. Cercetătorii susțin că efectele nu sunt dintre cele mai pozitive și că adaptarea la viața modernă presupune și adaptarea corpului uman, cu mai multe modificări.

Scheletul poate fi puternic influența de utilizarea telefoanelor. Mai ales zona craniului, susțin specialiștii. Unor persoane le pot crește „coarne” dacă utilizează telefoanele foarte multă vreme.

De ce le-ar putea crește „coarne” persoanelor din cauza telefoanelor

Nu te grăbi să te sperii că te vei trezi cu coarne în frunte din cauza telefoanelor. Nu e vorba de așa ceva. Apar, de fapt, niște modificări în partea din spate a capului, niște proeminențe osoase, cauzate de înclinarea în fața a capului, adică exact ce faci atunci când stai cu ochii în telefon non-stop.

Autorii studiului susțin că acest lucru se întâmplă din cauza presiunii asupra mușchilor. Din cauza poziției, pot fi resimțite și anumite dureri. De exemplu, pot apărea dureri de cap şi dureri în partea superioară a spatelui şi în zona cefei.

Majoritatea „coarnelor” apărute în partea din spate depășesc 10 milimetri, spun cercetătorii, iar unele pot ajunge chiar la aproape 28 de milimetri.

”Aceste formaţiuni s-au dezvoltat într-o perioadă mai lungă, astfel încât cei care suferă de ele au aplicat probabil o presiune mare asupra zonei încă din copilărie. Faptul că această creştere a oaselor are loc pe o durată lungă de timp înseamnă şi că aceasta poate fi prevenită printr-o îmbunătăţire a posturii. Puteţi pune mâna pe zona respectivă din spatele capului, deasupra cefei. Cei care au aceste coarne le vor putea, cel mai probabil, simţi”, susțin cercetătorii care au publicat studiul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI