Elefantul din cameră, episodul 2: ce îi cere USR președintelui Iohannis

de: Ciprian Ioana
28 03. 2019

În 2017, când se zvonea că Guvernul pregătește abrogarea abuzului în serviciu, președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern pentru a împiedica modificarea legii. Episodul de atunci s-ar putea repeta.

Alianța USR-PLUS, cea care susținea că are dovada că se pregătesc schimbări la Codurile Penale, face un apel către președintele Iohannis. Șefului statului i se cere să participe la ședința de Guvern în care ar urma să fie adoptată OUG.

USR-PLUS consideră că președintele ar trebui să facă tot posibilul să blocheze adoptarea unei astfel de modificări.

USR-PLUS, demersuri pentru a opri adoptarea OUG

Alianţa USR-PLUS i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare, în care îi cere să nu adopte ordonanțele controversate. O scrisoare similară a fost trimisă și către partenerii europeni.

Bruxellesul e sfătuit să supravegheze îndeaproape Guvernul de la București.

„Avem din nou agresiunea cu ordonanţele. Această ameninţare care a ţinut România de la Ordonanţa 13 până astăzi în stradă aproape permanent vedem că revine din nou, vedem că Tudorel Toader şi doamna Dăncilă vorbesc din nou despre ordonanţele pe Codurile penale şi poziţia noastră este foarte clară: aceste ordonanţe nu trebuie date. Am transmis chiar în acest moment doamnei Dăncilă o scrisoare în care îi solicităm acest lucru argumentând. Transmitem de asemenea către partenerii europeni un document similar în care îi informăm şi le cerem sprijinul pentru o poziţie fermă împotriva poziţiei Guvernului de a da ordonanţe pe Coduri”.
Dan Barna, lider USR

Partidele din opoziție cred că ordonanțele pregătite de Tudorel Toader sunt o amenințare la adresa sistemului judiciar.

„Avem totuşi un fir optimist că se va renunţa la aceste ordonanţe. Dacă ele vor rămâne pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, considerăm că ar fi o idee foarte bună ca preşedintele Klaus Iohannis să participe din nou la şedinţa de guvern. Să o prezideze pentru a bloca aceste ordonanţe, pentru că aceste ordonanţe nu fac decât să continue sabotarea justiţiei”.
Dan Barna, lider USR

Denunț penal împotriva lui Tudorel Toader

Președinții celor două formațiuni au mai anunțat că au depus la Parchetul General un denunț împotriva ministrului Justiției. De asemenea, e vizat și un director din cadrul Ministerului care a acționat în favoarea PSD, încălcând legea.

URS-PLUS susțin că cei doi ar fi comis nu mai puțin de patru infracțiuni. Acestea sunt fals în declarații, obstrucționarea justiției, influențarea declarațiilor și neglijență în serviciu.

Cu câteva săptămâni în urmă, atunci când apăruse doar zvonul că Ministerul Justiției pregătește modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală prin ordonanțe de urgentă, PLUS s-a mobilizat rapid și a inițiat un litigiu prin care instanța (Curtea de Apel București) să oblige Ministerul Justiției să facă publice orice acte referitoare la pregătirea unor astfel de ordonanțe de urgență. Scopul demersului PLUS a fost acela de a afla ce pregătește ministrul Toader și să nu ne trezim luați prin surprindere cu o nouă ordonanță dată „noaptea, ca hoții”. Iar instanța a obligat Ministerul Justiției să pună la dispoziție toate actele de pregătire a unei ordonanțe. La 21 martie, Ministerul Justiției a transmis instanței o adresă prin care se afirma clar si răspicat că „nu au fost emise acte prealabile cu privire la adoptarea unor ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală”.
Comunicat PLUS