Urșii continuă să sperie oamenii. În cursul nopții de duminică, unul dintre ei a intrat în curtea unei case din Câmpina

de: Ionuț Vieru
19 07. 2021

Urșii continuă să se apropie de zonele populate, iar oamenii sunt speriați. În cursul nopții de duminică, un urs a intrat în curtea unei case. Astfel de cazuri s-au semnalat în mai multe zone din țară, urșii intrând chiar și în casele oamenilor.

Un urs a intrat în curtea unei case

Prezența unui urs a fost semnalată în cartierul Voila din Câmpina, în cursul nopții de duminică spre luni. Animalul a pătruns în curtea casei, fiind filmat de către camerele de supraveghere. Nu este pentru prima dată când urșii își fac cunoscută prezența în cartierul Voila.

Săptămâna trecută, angajații Spitalul de Psihiatrie au alertat oamenii legii cu privință la prezența unui pui de urs în curtea spitalului. De asemenea, un urs a fost lovit mortal de către o mașină, în cursul nopții de vineri. Accidentul s-a petrecut în zona localității Păulești.

Cartierul Voila se află într-o zonă cu păduri dese a municipiului Câmpina, la ieșire din oraș spre Valea Doftanei. Jandarmii au fost prezenți în timpul nopții de duminică spre luni pentru a se asigura că animalul nu se întoarce.

Urșii periculoși urmează să fie împușcați

Tanczos Barna a declarat că își dorește să schimbe cadrul formativ actual. În acest fel, urșii din România, care prezintă un pericol pentru cetățeni, să fi împușcați în maximum 24 de ore. Această procedură propusă de ministrul Mediului presupune o intervenție rapidă, doar în situația în care animalele intră în zonele locuite.

Dacă este considerat agresiv, atacând oameni sau animalele din gospodării, un jandarm sau un vânător ar urma să identifice ursul, să îl găsească și să îl împuște pe loc. Se pare că mutarea animalelor nu prezintă o soluție viabilă, așa că este nevoie de o astfel de măsură pentru că populația urșilor crește în mod necontrolat.

Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6, 7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.