Manifestație în București pentru susţinerea iniţiativei intervenţiei în cazul urșilor periculoși. Președintele CJ (UDMR) a făcut anunțul

Manifestație în București pentru susţinerea iniţiativei intervenţiei în cazul urșilor periculoși. Președintele CJ (UDMR) a făcut anunțul
Manifestație în București pentru susţinerea iniţiativei intervenţiei în cazul urșilor periculoși

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a anunțat organizarea unei manifestații  în fața sediului Ministerului Mediului. Aceasta are ca scop susținerea inițiativei ministrului Tanczos Barna referitoarea la intervenția rapidă în cazul urșilor periculoși care intră în localități.

Președintele CJ (UDMR) anunță o manifestație la București

Într-o postare făcută pe propria pagină de Facebook, Borboly Csaba îi îndeamnă pe cetățenii care cred că situația conflictelor din om și animalele care intră în localități a devenit insuportabilă, să vină la București, pe 29 iunie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta spune că măsurile trebuie să fie luate urgent, în contextul în care există un număr mare de urși care intră în localități. Acesta este de părere că  demersurile ministrului Mediului sunt atât în favoarea locuitorilor, cât și a animalelor.

„Noi credem că sănătatea omului şi protecţia omului în această ţară trebuie să fie primordiale. De aceea, îi invităm pe toţi cei care cred că în acele judeţe unde conflictele între carnivorele mari şi om sunt deja nesuportabile şi deja viaţa oamenilor este în pericol, vă rog să veniţi marţi, 29 iunie, în faţa Ministerului Mediului, ca să ne arătăm forţa şi să încercăm să convingem pe toţi decidenţii că trebuie să se alinieze la demersurile propuse de UDMR, de domnul ministru Tanczos Barna şi aceste demersuri trebuie să ştiţi că sunt atât în favoarea omului cât şi în favoarea speciei.

Deja, vorbim de sute de urşi habituaţi care trăiesc între oameni. Nu credem că Directiva Habitat şi chiar toate aprecierile specialiştilor în privinţa urşilor bruni carpatini ar fi aceea că aceste animale protejate ar trebui să trăiască în rândul populaţiei, lângă copiii noştri, în grădiniţe, în şcoli, în străzi şi trebuie să fie luate, foarte urgent, foarte multe măsuri”, a afirmat Borboly Csaba, într-o înregistrare video, pe pagina sa de socializare.

Tanczos Barna, despre intervenția rapidă în cazul urșilor periculoși

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat că propunerea legislativă privind intervenția imediată în cazul urșilor care vin în zonele locuite urmează să fie discutată în coaliția de guvernare. Acesta a punctat faptul că ministerul are obligația de a proteja cetățenii.

„Obligaţia noastră, nu doar rolul, obligaţia noastră, a ministerului, este să apărăm cetăţenii, în primul rând şi, din acest punct de vedere, este absolut necesară o intervenţie imediată, rapidă, promptă, în cazurile de pericol. Vom face această propunere la nivelul Guvernului, propunerea va fi discutată inclusiv în coaliţie.

Am avut astăzi mai multe discuţii cu domnul viceprim-ministru Kelemen (Kelemen Hunor-nr), dânsul va susţine această discuţie în coaliţie şi mâine (marţi-nr), ne vom întâlni şi cu alte organizaţiile nonguvernamentale pentru a discuta această propunere”, a declarat Tanczos Barna în localitatea Sândominic, după discuţia avută pe această temă cu primarii din zonă şi cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi ai asociaţiilor fermierilor.