Urs lăsat în agonie după ce a fost lovit și împușcat. Ce spune Ministrul Mediului

Urs lăsat în agonie după ce a fost lovit și împușcat. Ce spune Ministrul Mediului
Şedinţă la Ministerul Mediului, după cazul ursului rănit, care a agonizat 18 ore pe şosea. Foto: newsbv.ro

Un urs a fost puternic lovit de o mașină, sâmbătă seara, pe un drum de la marginea localității Praid care duce înspre Sovata. Animalul a fost lăsat mult timp să agonizeze pe șosea fără ca autoritățile să intervină prompt pentru salvarea sa.

După impactul puternic pe care l-a avut în urma coliziunii cu un autovehicul, ursul avea trei membre fracturate. Poliția și jandarmeria au fost sesizate ulterior și au tranchilizat și eutanasiat apoi animalul. În tot acest timp, animalul sălbatic a fost păzit de autorități.
Traficul în zonă a fost restricționat.

Pe tema celor întâmplate, Ministrul Mediului a convocat de urgență în această dimineață o întâlnire.

Ministrul Mediului:„Este inuman să laşi un animal să agonizeze”

„Sunt absolut revoltat, autorităţile locale aveau tot ce trebuia legal astfel încât să îl tranchilizeze, să facă raport privind starea de sănătate, să vadă dacă se mai poate reabilita, recupera. În cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea fără să intervină”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, pentru Digi24.

Alexe: „E inuman să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”. Foto: pulsulieșean.ro
Alexe: „E inuman să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”. Foto: pulsulieșean.ro

Ursul a suferit însă răni serioase, având membrele fracturate. Animalul a rămas în agonie întreaga noapte pe marginea drumului european.

„Din păcate suntem într-o situație regretabilă și trebuie să recunoaștem, cu adevărat tristă. Această situație se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi și ucideri accidentale, iar aici legislația este foarte clară. Atribuția de intervenție trebuia să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV.

Pe această situație, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Și cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”

În autoturism se aflau trei persoane, printre care și un copil care a suferit un atac de panică. Copilul a fost asistat de un echipaj SMURD. Niciun pasager nu a fost rănit.

Perimetrul a fost asigurat de polițiști și jandarmi, până ce autoritățile vor lua o decizie în ceea ce privește animalul rănit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI