Urme de radiații, găsite acum în vin: cât de întinse sunt urmările dezastrului nuclear de la Fukushima

de: Puiu Alexandru
17 12. 2019

În 2011, a avut loc dezastrul nuclear de la Fukushima. În luna martie a acelui an, din cauza unui cutremur și a unui tsunami care a urmat la scurt timp după, centrala nucleară Daiichi a fost distrusă. Consecințele încă se simt.

Sunt imposibil de estimat cu precizie consecințele unui dezastru nuclear. Radiațiile se propagă cu o viteză foarte mare, în funcție de vânt și alte condiții atmosferice. În 2011, o mare parte din Japonia a fost expusă la radiații din cauza exploziei de la Fukushima.

Chiar și după mulți ani de la evenimentele din 2011, cercetătorii continuă să descopere urme de radiații în cele mai neașteptate locuri. Un grup de experți în fizică nucleară din Franța au găsit de curând urme de radiații în sticle de vin din California.

Pentru ca testul să fie concludent, au fost verificate în detaliu 18 sticle de vin din California, din soiurile rose și cabernet sauvignon. Acestea au fost îmbuteliate între 2009 și 2012. În final, nu s-au chinuit foarte mult să descopere urme crescute de cesiu – 137, un izotop radioactiv creat de oameni, în sticlele produse după incidentul de la Fukushima.

Particulele de cesiu funcționează ca un marker pentru activitatea nucleară făcută de oameni, deoarece sunt prezente în aer la scurt timp după un accident nuclear. Prima oară, au fost descoperite în 1952. Primele experimente cu energie nucleară au dus la producția și dispersia unor cantități foarte mari în ani 50 și 60.

Au folosit două metode în procesul de măsurare a radioactivității. Inițial, au detectat particule de cesiu – 137 în sticle de vin. Ulterior, au încălzit vinul până l-au redus la cenușă și au căutat urme de radiații în acele resturi.

Cercetătorii din spatele acestui proiect științific au ținut să menționeze că descoperirile lor nu reprezintă un risc pentru oameni și nimeni nu ar trebui să-și facă griji. ”Aceste niveluri sunt atât de mici, mult mai mici decât radioactivitatea naturală care este peste tot în lume.”, a explicat Michael Pravikoff de la Centrul de Studii Nucleare din Bordeaux – Gradignan.