Următoarea minivacanţă după Paște. Când vor sta românii mai multe zile acasă
Prima cea mai lungă minivacanță s-a încheiat, din păcate fără a avea vreme bună. Dar, conform calendarului anunțat, s-a aflat și când va fi următoarea minivacanţă după Paște, perioadă când vor sta românii mai multe zile acasă.
Când va fi următoarea minivacanţă după Paște
După aceste 6 zile de vacanță, acordate de 1 Mai și de Paște, românii vor muncii până în iunie, când va veni următoarea minivacanţă după Paște.
Prima minivacanță va fi de 1 Iunie, Ziua Copilului, iar după această dată următoarea minivacanţă după Paște va fi de Rusalii, 23 iunie fiind ziua în care creștinii vor celebra Pogorârea Sfântului Duh.
În această perioadă, conform celor stabilite prin Codul Muncii, românii vor avea trei zile libere, urmând ca cei care nu pot lua libere să li se acorde compensații financiare sau alte zile libere.
Când vor sta românii mai multe zile acasă
Mai trebuie reamintit că pe data de 13 iunie, conform aceluiași calendar ortodox, se va celebra Înălțarea Domnului Iisus.
Dacă de Rusalii vor fi doar 2 zile libere, ținând cont de datele stabilite în Codul Muncii, românii vor mai sta acasă în august, între 15 și 18 ale lunii, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.
Ziua de 15 august mai este cunoscută ca Ziua Sfintei Maria mare. Ulterior, până pe 30 noiembrie, vom merge la muncă din nou.
În noiembrie și decembrie, următoarea minivacanţă după Paște
Conform celor stipulate în Codul Muncii 2024, după perioada de 3 zile din august, deabia în 30 noiembrie vom mai avea parte de zi liberă, de Sfântul Andrei, ca mai apoi în decembrie, după cum bine se știe, vom sta acasă de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Și în jurul datei de 25 Decembrie, care va pica într-o zi de miercuri, vom sta acasă, cel puțin, două zile, având în vedere că și data de 27 ale luni este declarată ca fiind zi liberă, când se prăznuiește Sfântul Ștefan.
În cele ce urmează vă prezentăm restul calendarului zilelor libere pentru anul în curs, după cum urmează:
Calendar zile libere rămase în 2024
- 1 iunie – Ziua Copilului;
- 23, 24, 25 iunie (pică într-o zi de duminică) – Rusaliile;
- 15, 16, 17, 18 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie – Ziua Națională a României;
- 25, 26, 27 decembrie – Crăciunul.
Mai trebuie menționat că în perioada stabilită în Codul Muncii pentru zilele libere de la stat pe care românii le vor avea, acolo unde nu se pot acorda, angajatorul este obligat să acorde angajaților fie zile libere într-o altă perioadă, în termen de 90 de zile de la data inițială, sau după caz, va acorda anumite remunerații compensatorii.
„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, se arată în lege.
În acest caz, legea spune că aceste compensații trebuie să se încadreze în suma salariului pe care angajatorul îl are în mod normal, iar procentul fiind stabilit la 100% din salariul încasat de angajat pe o perioadă de lună lucrată.