Urmări crunte ale războiului în România. Ce prețuri deja mari pot exploda în următoarele luni
De la produse alimentare și până la combustibil, prețurile în România au atins valori record. Iar scumpirile nu par să se oprească aici. Specialiștii se așteaptă ca pe fodul războiului din Ucraina, în următoarea perioadă să crească și costul locuințelor. Dezvoltatorii imobiliari au și o explicație: scumpirea materialelor de construcție.
Prețurile locuințelor pot exploda în următoarea perioadă pe fodul războiului din Ucraina
Pe zi ce trece, românii rămân cu tot mai puțini bani în portofel după ce își achită facturile și ratele la bănci. Facturile exorbitante la energie electrică și gaze naturale au pus pe butuci inclusiv afaceri mari de la noi din țară. Benzina și motorina au atins și ele un maxim istoric, iar veștile pentru perioada următoare nu sunt deloc îmbucurătoare. Deși statul a promis că va găsi soluții pentru a încetini aceste creșteri galopante, până în acest moment nu a fost adoptată nicio măsură concretă.
Creșteri consistente ale costurilor se înregistrează și la materialele de construcții, iar acest lucru va produce un recul puternic și în piața imobiliară din România. Iar pe fodul conflictului din Ucraina, prețurile vor crește și mai mult în următoarea perioadă.
Estimările constructorilor arată că metrul pătrat construit s-a scumpit cu 30% faţă de anul trecut. Iar războiul din Ucraina face ca situaţia să se agraveze deoarece o bună parte din materia primă necesară era importată chiar din această ţară.
Preţurile sunt influenţate de materialele de construcţie, aşa că există un echilibru, un trend de creştere. Noi aşteptăm să se stabillizez în următoarele două luni. Un lucru ştim aproape cu siguranţă, că preţurile foarte puţin probabil să scadă”, spune Răzvan Moldovan, dezvoltator imobiliar.
Cererea pentru locuințe începe să scadă
Specialiștii remarcă totodată și o scădere a interesului românilor de a cumpăra locuințe. Iar motivul pentru care oamenii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente sau case este legat tot de războiul din Ucriana. Cei mai speriați de conflictul din țara vecină sunt locuitorii orașelor din nordul și nord-estul țării.
Spre exemplu, în Iași, în ultimele săptămâni, specialiștii în imobiliare au constatat o scădere a cererii din partea clienților, mulți dintre ei alegând să își retragă și avansul de la bănci.
În ultimele două săptămâni a scăzut numărul clienților din cauza războiului din Ucraina. Unii spun că vor să plece din țară, alții amână achiziția locuinței. Aici vorbim mai ales de clienții care au cash. Sunt și care și-au dat seama că, din cauza inflației, cu banii de acum nu vor lua peste un an același apartament, ci unul mai mic.
Ar trebui să vină fondurile de la «Casa Nouă» și cei care vor să facă rezervări la bancă, ar trebui să o facă acum. Ce e sigur, însă, e faptul că prețurile la locuințe a crescut cu viteza luminii și vedem ce va fi, dacă vor mai crește.”, a dclarat Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare, potrivit bzi.ro.
Citește și: „De ce e „combinație” să ai o garsonieră de 160.000 euro în Dubai. Te va pune pe gânduri”