Urgie în România. ANM a dat alerta de cod portocaliu, județele măturate de ploi violente și grindină VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
28 08. 2024

Ultimele zile ale lunii august, din păcate, nu aduc vești bune din punct de vedere meteorologic. Conform celor mai recente prognoze, este anunță urgie în România, după ce ANM a dat alerta, precizând și care sunt județele măturate de ploi violente și vijelii.

Ultimele zile ale lunii august aduc urgie în România!

Update 28 august 2024, ora 14.36. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de ploi și vijelii puternice. Potrivit ANM, între orele 14:25 și 15:30, în județul Tulcea, localitățile Murighiol și Sfântu Gheorghe, vor fi averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Știrea inițială:

Paradoxul acestor zile în care trăim, cu temperaturi caniculare și furtuni și vijelii, este parcă scos din cărțile de ficțiune, sau de groază.

Încă de la începutul lunii mai, și fără șanse de a se schimba, am avut parte doar de temperaturi de peste 39-40 de grade, iar canicula s-a instaurat peste tot în România.

În iulie, cea mai fierbinte lună din ultimii ani, am avut parte și de o premieră, primul cod roșu de caniculă emis pentru zona litoraluliu, unde au fost înregistrate 44 de grade.

Din nefericire, ultimele zile ale lunii august aduc urgie în România, și vorbim aici de furtuni puternice, dar și de caniculă.

ANM a dat alerta de cod galben

Dacă până ieri erau menținute vertizările de caniculă, astăzi avem o alertă meteo. ANM a dat alerta de cod galben de cantități însemnate de apă și instabilitate atmosferică, pentru estul Munteniei, dar și pentru Dobrogea, avertizarea fiind valabilă până mâine, 29 august, la ora 10:00, dimineața:

„În intervalul menționat, în Dobrogea și estul Munteniei vor fi averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 45…55 km/h) și trecător descărcări electrice.

Prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în celelalte zone.”, anunță ANM.

Care sunt județele măturate de ploi violente și vijelii

Conform datelor furnizate de ANM, vremea se schimbă radical în estul Munteniei. Județele ce vor fi  măturate de ploi violente și vijelii sunt Călărași și Ialomița, precum și întreg județul Constanța, din Dobrogea.

În cursul zilei de marți, ANM a emis și prognoza probabilă pentru 2 săptămâni, fiind anunțate pentru Banat și Crișana „Scurte perioade cu instabilitate atmosferică în jurul zilei de 28 august și în perioada 1 – 3 septembrie”, pe lângă valori termice de până la 37 de grade pe timpul zilei.

În aceeași prognoză, ANM precizează că în Transilvania și Maramureș vor fi valori termice de până la 34-36 de grade, dar și apariția fenomenului de instabilitate atmosferică temporară, mai ales între 27 august și 2 septembrie.

În Moldova sunt anunțate maxime de până la 36 de grade, și ploi până pe 31 august, aceleași fenomene meteo fiind anunțate și pentru Muntenia, Oltenia și Dobrogea, dar cu vreme mai călduroasă între 31 august și 5 septembie.