De epoca comunistă încă se leagă multe secrete, iar unul dintre cele mai bine păzite este reprezentat de data reală a nașterii dictatorului.
Pe Wikipedia, despre Nicolae Ceaușescu se regăsește că s-a născut pe 26 ianuarie 1918 la Scornicești și a murit pe 25 decembrie 1989 în Târgoviște. Cu toate acestea, potrivit fișei sale din Registrul stării civile, cel mai iubit fiu al poporului, după cum era supranumit, s-a născut cu trei zile mai devreme.
Mai clar, în perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care dovedește că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918. Din ”Revista muzeelor și monumentelor” reiese că actul de naștere eliberat de primăria localității se găsea la muzeul din Scornicești încă dinainte de 1989, așa că prezentarea din perioada postdecembristă nu este o noutate. De altfel, data de 26 ianuarie 1918 apare și într-un referat întocmit în perioada interbelică.
„Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceauşescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agricultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti”, se arată în document.
„Naşterea ne-a fost anunţată de către tatăl copilului care ne-a înfăţişat copilul. Prezenta declaraţiune ne-a fost făcută în prezenţa martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat în Comuna Scorniceşti judeţul Olt, dl Andrei Ceauşescu, de ani şaptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cari după ce li s-a cetit actul, l-au subscris împreună cu declarantul şi cu noi Simeon Pălutescu Primar şi ofiţerul de stare civilă din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, şi dl Costea Rădulescu, notarul comunei Scorniceşti, judeţul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”, este notat în fișa lui Ceaușescu.