Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din Iași dezvăluie ingredientul pentru cele mai gustoase preparate de Paște
Pentru că au vrut să aibă cele mai bune preparate tradiționale de Paște, ieșenii au apelat la serviciile unuia dintre cei mai renumiți bucătari. Chef Adrian Lucian Șipoteanu ne spune cum trebuie să fie gătită carnea de miel, în funcție de bugetul fiecăruia.
Unul dintre cei mai renumiți chefi
Ieșenii nu au timp să gătească preparatele pentru masa de Paște. S-au gândit să comande specialitățile făcute de bucătari cu experiență. Cererea pentru astfel de pachete este una mare, iar majoritatea bucătarilor sunt ocupați. Prețul pentru pachetele speciale ajunge la câteva sute de lei.
Pentru a afla secretele celor mai gustoase preparate tradiționale de Paște, chef Adrian Lucian Șipoteanu are mai multe recomandări. Acesta spune că a făcut în jur de 40 de pachete speciale pentru clienți. Prețurile diferă, un pachet pentru 2 persoane este 150 de lei, iar unul pentru 6 persoane 400 de lei.
„Rețetele sunt ușor de pregătit, avem în piață, în magazine, tot ce e necesar pentru pregătirea fripturii de miel la tavă, a drobului, a mielului pe grătar sau a ciorbei de miel. Indiferent de alegerea făcută, se pot încadra până în 50 de lei pentru câteva porții”, spune chef Adrian Lucian Șipoteanu, care spune că a avut comenzi din partea clienților.
Ce conține un pachet special de Paște
Pachetele cu produsele tradiționale de Paște diferă în funcție de mărime. De exemplu, un pachet ce costă 190 de lei conține: 500 g de salată boeuf, 500 g drob de miel sau pui, 5 ouă roșii, 400 g friptură de miel și 500 g de pască cu ciocolată sau brânză.
Chef Adrian Lucian Șipoteanu susține că secretul pentru a găti o carne de miel delicioasă este folosirea leușteanului și eliminarea grăsimii. Una dintre rețetele pentru grătarul de miel, a fost explicată de chef Adrian Lucian Șipoteanu pentru reporterii „BZI”.
„Dacă vorbim de grătar din carne de miel, se folosește mușchiul sau cotletul. Trebuie lăsat la baiț cu o oră înainte de a fi preparat, în ulei de măsline, zeamă de lămâie, un cățel de usturoi, sare, piper. Carnea trebuie tăiată felii subțiri. Se mai pune un pic de leuștean și hasmațuchi, un fel de pătrunjel mai aromat.
Carnea trebuie să dea în clocot, să fiarbă măcar o oră. În ceea ce privește drobul, rețeta e cea clasică, se face din măruntaie, cu verdețuri, ceapă, mărar verde. Eu recomand ca măruntaiele să fie călite, după ce sunt lăsate în apă, și apoi puse la fiert. În mașina de tocat se dau toate ingredientele. Se coace într-o tavă circa 30 de minute, la 140 de grade”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.