Uniunea Europeană, veste fantastică în 2020. Planul secret în care este implicată și România

de: Stan Nicu
01 07. 2020

Fermierii din Europa vor continua să beneficieze de suportul financiar al UE, prin plăți făcute directe și pe proiecte, potrivit actualei politici agricole comune (PAC) până la finele lui 2022. Noua PAC trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

UE, vești fantastice în 2020. Planul secret în care este implicată și România

Fermierii vor beneficia în continuare de bani de la UE, prin plăți directe și pe proiecte, conform actualei politici agricole comune (PAC) până la finele lui 2022. Noua PAC era așteptată să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Adoptarea finală a regulamentului tranzitoriu este așteptată până la sfârșitul anului 2020, pentru că este strâns legată de cadrul financiar multianual (CFM) în curs de negociere. Noua PAC ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Asta presupunea că toate statele membre să fi transmis către Comisie Planurile Strategice până cel târziu la 1 ianuarie 2020 pentru ca ulterior, pe parcursul acestui an, Comisia să le aprobe.

Pandemia de coronavirus a dat planurile fermierilor din Europa peste cap

Planurile au fost date peste cap de pandemia de coronavirus

Nu a fost posibil, având în vedere situația actuală generată de noul coronavirus, negocierile nefinalizate privind cadrul financiar anual, Parlamentul și Consiliul nu vor putea finaliza la timp procedura legislativă pentru aplicarea noilor reguli, precum și a planurilor strategice PAC. Propunerea de extindere a cadrului legal existent al PAC a fost făcută de CE în octombrie 2019.

De asemenea, președinția a obținut atunci un mandat parțial pentru negocierile cu Parlamentul European la data de 6 aprilie 2020. Pentru că Parlamentul European și Consiliul au dezvoltat în mod informal o înțelegere comună asupra perioadei de tranziție, doar problemele referitoare la cadrul financiar multianual au rămas deschise.

UE promite bani mai mulți pentru fermieri și pescari

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunțat că vrea să majoreze bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde euro și să aloce o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, potrivit propunerii de buget consolidat pentru perioada 2021-2021.

În acest fel, Fondul european de garantare agricolă va fi majorat cu 4 miliarde de euro, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală va fi suplimentat cu 5 miliarde de euro, iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) – cu 500 milioane euro, conform propunerii de buget pe termen lung.