Uniunea Europeană a dat decizia despre centralele termice deja existente. Toți românii trebuie să afle
Așa cum reprezentanții UE anunțau, încă de la finele anului trecut, centralele termice vor fi interzise începând din 2025. Numai că, după o reanalizare a situației, Uniunea Europeană a dat decizia despre centralele termice deja existente.
Oficialii de la Bruxelles s-au răzgândit
Deși măsura rămâne în vigoare, dar numai pentru ceea ce se va construi de-acum în colo, și începând din 2025 devine o măsură obligatorie, oficialii de la Bruxelles s-au răzgândit, deși spuneau că problema nu sunt clădirile noi, ci mai degrabă clădirile existente.
Un argument pentru care măsura era impusă, inclusiv pentru clădirile existente, era din cauza răspândirii și utilizării pe scară largă a acestor sisteme de încălzire dăunătoare pentru climă.
Un alt aspect, și anume simpla acordare de subvenții ca stimulent pentru trecerea voluntară la sisteme de încălzire moderne și regenerabile, în locul interdicției obligatorii planificate inițial pentru sistemele existente, a fost și este puternic criticată.
Uniunea Europeană a dat decizia despre centralele termice deja existente
Pe fondul acestor puncte, în comunicatul emis de CE se anunță faptul că Uniunea Europeană a dat decizia despre centralele termice deja existente, și anume de eliminare treptată a acestor sisteme, dar nu până în 2025, ci cu termen limită 2040.
Aceste sisteme vor trebui să fie complet eliminate până în 2040, iar subvențiile vor trebui reduse începând cu 2025, ca parte a unui acord politic la care au ajuns pe 7 decembrie 2023 legislatorii UE pentru a revizui Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), ceea cer ar putea fi o veste bună pentru românii cu centrale de apartament.
Conform documentelor publicate, obiectivul final este de a face ca toate clădirile din Europa să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile la zero până la jumătatea secolului.
„Am realizat ceva remarcabil în această seară. Am creat un proiect pentru tranziția către un stoc de clădiri cu emisii zero”, a declarat Ciarán Cuffe, deputat irlandez, cu privire la revizuirea EPBD.
Sunt 100 de milioane de clădiri rezidențiale în Europa
Propunerea inițială a Comisiei a fost concepută în jurul unor noi obiective obligatorii de renovare pentru cele 15% din clădirile mai puțin eficiente, cu introducerea unor „standarde minime de performanță energetică” care să se aplice întregului parc de clădiri din UE, astfel că data limită pentru renunțarea la centralele termice pe gaz, era 2025.
Însă, în urma opoziției acerbe a țărilor UE, această abordare a fost eliminată în favoarea unor valori medii de referință pentru fiecare țară din UE, iar clădirile comerciale și publice vor fi primele vizate.
Până în 2030, acestea vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe, iar până în 2033 vor trebui să depășească 26% dintre cele cu cele mai slabe performanțe.
Cele 100 de milioane de clădiri rezidențiale din Europa au fost cele mai dificil de convenit, deoarece țările UE au fost reticente în a interveni.