Unicul cuvânt din limba română ce conține toate cele 8 vocale. Sigur nu îl știi
Limba română, pe lângă complexitatea ei, spun specialiștii în lingivstică, are și o muzicalitate aparte. Unii spun că, în termeni aproximativi, limba nostră ar suna ca o italiană pronunțată cu accent rusesc. Pe de altă parte, pentru un străin, gramatica limbii române ar putea să fie destul de greoaie, nu că nu ar fi și pentru unii români. Cu toate astea, există câteva cuvinte complexe, pe care le-am folosit des, și care conțin un număr important de vocale. Un astfel de cuvânt este „AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE”, care conține nu mai puțin de 8 vocale și 17 litere.
„Limba noastră-i o comoară!”
Conform cercetătorilor lingiviști, limba română are origini romanice. Puțini știu că limba română este asemănătoare cu franceza, spaniola, italiana și portugheza. Cu toate astea, datorită poziției geografice a țării în Europa de Est, înconjurată de țări vorbitoare de limbi slave, mulți au crezut că limba română face parte din familia slavonă.
Într-adevăr există rădăcini slave, dar acestea reprezintă doar 10% din vocabular. Cu cuvinte care provin din slava veche și alte cuvinte care provin din bulgară, germană și turcă, limba română este o limbă romanică unică.
Datele din cercetările științifice spun că limba noastră ar avea o vechime de aproximativ 1.700 de ani. Alte cercetări spun că ar fi mult mai veche. O altă caracteristică a limbii pe care o vorbim noi românii, este că e o limbă fonetică. Având această caracteristică, toate cuvintele se pronunță exact așa cum sunt ortografiate.
Cele mai lungi cuvinte în limba română. Există un cuvânt cu 8 vocale
Deși originile limbii române s-ar trage din latina vorbită de romani, limba română are și anumite particularități. De exemplu, există cel puțin 11 cuvinte pe care nu le vei putea traduce niciodată într-o altă limbă. Unul dintre acestea este cuvântul „dor”, iar celelalte sunt „acasă”, „a dărui”, „nădejde”, „a se gudura”, „stingher”, „a se înfiripa”, „vrednic”, „mărțișor”, „a deretica” și cuvântul „doină”.
Pe lângă asta, ca în orice altă limbă vorbită pe acest pământ, și în limba română există câteva cuvinte extrem de lungi, cum ar fi „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioz”, dar și cuvinte care conțin un număr important de vocale, conform publicației Shtiu.ro.
Un astfel de cuvânt este „AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE”, cu 17 litere și 8 vocale. a, ă, â, e, i, î, o, u. Alte cuvinte care conțin vocale, cinci la număr, sunt „ULTRAREVOLUŢIONAREI” și „SEMIAUTOPROPULSATEI” , acestea două având un total de 19 litere.
O altă caracteristică a limbii române, deși regăsită și în alte limbi, sunt cuvintele palindrom. Acest gen de cuvinte se pot citi și de la dreapta la stânga, și invers, având exact același sens. Sunt cel puțin 24 de cuvinte palindrom, printre acestea tot, Ana, apa, ara, Ada, așa, ața, axa, Ene, coc, bob, rar, cojoc, potop, capac, rever, rotor, nun, târât, gog, ele, (a) anina, civic și elenofonele.
Deși pare greu, limba română are o anume fascinație și muzicalitate, pe care nu o regăsim la alte limbi străine.