Ungurii au luat decizia în privința României. Cum vor să continue programul de unificare a națiunii
Programul de unificare a națiunii fără modificarea granițelor Ungariei – este, în continuare, scopul președintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, care vrea „să lege viețile comunităților rupte de ale noastre ca și cum am trăi în interiorul unei singure granițe”. Este o declarație făcută la un forum organizat de Parohia Reformată din Nagykanizsa.
Remarcă cel puțin interesantă a lui Kover pe tema relației dintre țările-vecine
Laszlo Kover a vorbit și despre faptul că, pentru îndeplinirea acestui scop nu e nevoie de modificarea legislației. El a adăugat că aproape în fiecare țară vecină cu Ungaria există un program de dezvoltare economică menită să sprijine maghiarii de peste hotare din surse bugetare ungare. Politicianul a accentuat că Ungaria are relații economice intense cu România, Slovacia și Polonia și că, dincolo de granițele Ungariei se desfășoară renovarea grădinițelor, a școlilor și a creșelor. Laszlo Kover a făcut o remarcă cel puțin interesantă atunci când a prous ca elevii aflați în apropierea unei țări vecine să învețe ca a doua limbă limba țării cu care se învecinează, lucru care, în opinia sa, e menit să aropie cele două națiuni vecine.
„Generațiile noi pierd experiențele bunicilor lor și asta nu e un lucru tocmai bun”
Șeful Parlamentului Ungariei a mai spus că nu a existat și nu există o cooperare între țările Europei Centrale, dar că acest lucru ar trebui să fie un obiectiv în sine, cu accent pe susținerea și ajutorul reciproc. Cu ocazia aniversării a 100 de ani, el a mai spus că nu este în interesul Ungariei să promoveze mesaje șovine sau xenofobe. Trauma deciziei de la Trianon este e cale de dispariție, a spus Kover, iar unul dintre motive este și faptul că noua generație nu a avut experiențele personale ale bunicilor săi. „Atunci când această relație personală dispare, atunci apar problemele” și că, prin urmare, politicienilor le revine politicilor culturale și educaționale.