Unde va ninge de Bobotează. Gerul se apropie de România, prognoza meteo pentru început de 2024
Cu toate că am început noul an cu temperaturi mult peste cele normale pentru această perioadă, meteorologii transmit că vremea se va schimba în curând. Specialiștii au anunțat unde va ninge de Bobotează.
Meteorologii au anunțat unde va ninge de Bobotează
Primele zile ale anului 2024 au adus valori în termometre ce ne duc cu gândul mai mult la un început de primăvară. Potrivit specialiștilor, ne vom mai putea bucura de temperaturi blânde și în următoarea perioadă, însă nu pentru mult timp.
O masă de aer rece urmează să pătrundă în țara noastră, chiar de Bobotează, cu scăderi drastice de temperatură și ninsori.
Vremea se va răci brusc, fenomenul va începe în țările scandinave și în Rusia, însă va afecta și România.
„Evoluția vremii va depinde foarte mult, printre altele, de traiectoria exactă a pătrunderii reci în Europa. De exemplu, dacă aerul rece va ajunge până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest lucru va favoriza formarea unor cicloni care pot ulterior să aducă ulterior precipitații însemnate și în România, inclusiv ninsori pe arii extinse”, potrivit Meteo Radar.
De Bobotează, sunt așteptate ninsori pe aproape întreg teritoriul țării, cu excepția Banatului. Gerul se va instala în primele ore ale dimineții, în depresiuni.
ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.
Banat
Potrivit ANM, în Banat, în prima săptămână a lunii ianuarie, valorile termice se vor menține peste normele specifice începutului lunii ianuarie, cu medii ale maximelor de 9…12 grade și ale minimelor de 2…5 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendință de scădere până la valori apropiate de normele perioadei, cu medii regionale ale valorilor diurne în general de 0…3 grade și ale celor nocturne de -6…-2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 4-10 ianuarie.
Crișana
În Crișana, „până spre finalul primei săptamâni, temperatura aerului se va menține la valori peste normele perioadei, cu medii ale maximelor de 8…12 grade și ale minimelor de 2…5 grade. Ulterior, temperatura aerului va avea tendință de scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale maximelor în general de 0…2 grade și ale minimelor de -6…-4 grade. Vor fi precipitații, cu probabilitate mai mare în intervalul 4-10 ianuarie”.
Te-ar putea interesa și: Gata cu temperaturile ridicate, vine iarna în România! Un val polar aduce iar frigul
Transilvania
În prima jumătate a intervalului, valorile termice vor fi în continuare peste cele specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 6…9 grade și ale minimelor de -2…3 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de -3…1 grad și ale celor nocturne de -10…-5 grade. Vor fi precipitații, cu probabilitate mai mare în intervalul 4-11 ianuarie.
Maramureș
Până spre finalul primei săptamâni, temperatura aerului se va menține la valori peste normele perioadei, cu medii ale maximelor de 7…9 grade și ale minimelor de 2…5 grade. Ulterior, temperatura aerului va avea tendință de scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale maximelor în general de -2…1 grad și ale minimelor de -8…-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 2-9 ianuarie.
Moldova
Potrivit meteorologilor, în prima jumătate a intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă pentru această perioadă, cu medii ale maximelor de 6…11 grade și ale minimelor de 0…5 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de -4…1 grad și ale celor nocturne de -9…-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare îndeosebi în jurul zilelor de 7 și 8 ianuarie.
Dobrogea
ANM transmite că în prima săptămână, valorile termice se vor menține peste normele specifice începutului lunii ianuarie, cu medii ale maximelor de 9…13 grade și ale minimelor de 3…5 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendință de scădere până la valori apropiate de normele perioadei, cu medii regionale ale valorilor diurne în general de -1…3 grade și ale celor nocturne de -6…-2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 7-11 ianuarie.
Te-ar putea interesa și: Meteo până pe 29 ianuarie 2024. Când se încălzește vremea, vestea dată de meteorologi
Muntenia
În prima jumătate a intervalului, valorile termice se vor menține peste normele specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 9…13 grade și ale minimelor de 0…4 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendință de scădere până la valori apropiate de normele perioadei, cu medii regionale ale valorilor diurne în general de -1…4 grade și ale celor nocturne de -8…-3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 7…11 ianuarie.
Oltenia
Până spre mijlocul intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă pentru această perioadă, cu medii ale maximelor de 9…13 grade și ale minimelor de 0…4 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de 0…4 grade și ale celor nocturne de -8…-4 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în perioada 7-11 ianuarie.