Unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt. Greşeala pe care toată lumea o face

de: Ștefan R. Apostol
18 04. 2023

Odată cu evoluția tehnologiilor de comunicare, routerul Wi-Fi a devenit o constantă în fiecare casă. Astăzi vorbim de dispozitive cu viteze de transfer extrem de mari, lucru care la începutul acestora nici nu se punea problema. Dar, ca fiecare dispozitiv, este important să știm unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt. Este, de altfel, greşeala pe care toată lumea o face.

Unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt

Când vine vorba de routerul Wi-Fi, ca orice dispozitiv de comunicații, are nevoie de un anume loc în care să fie poziționat pentru a avea cel mai bun semnal, în orice loc al casei în care acesta este montat. Dar, sunt mulți care nu prea știu unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt, iar aici intervin recomandările specialiștilor.

Cei care se ocupă cu implementarea de astfel de soluții spun că amplasarea unui router fără fir poate avea un impact semnificativ asupra calității și fiabilității conexiunii în bandă largă.

Totul, de la interferențele electrice până la camera în care alegeți să îl amplasați, vă poate afecta navigarea. Aflați care sunt cele mai bune locuri în care să vă amplasați routerul pentru a îmbunătăți stabilitatea internetului de acasă.

Vezi și: Vești proaste pentru clienții RCS & RDS. Ce se întâmplă cu internetul Digi Mobil

Mutarea routerului nu vă va face conexiunea la internet mai rapidă, dar ar trebui să o facă mai fiabilă și mai stabilă, ceea ce poate fi important atunci când vine vorba de streaming video sau jocuri online.

Iată mai jos nouă pași simpli pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți semnalul de internet wireless și unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt:

1. Evitați bucătăria

În afară de riscul de a vărsa ceva lipicios pe routerul dvs., nu este indicat să îl plasați oriunde în bucătărie.

Deoarece routerele utilizează semnale radio pentru a funcționa, aparatele electronice și suprafețele metalice mari pot absorbi și perturba semnalul, microundele, în special, utilizează același canal de 2,4 gHz ca și routerele Wi-Fi, astfel încât vor concura în mod activ cu semnalul wireless atunci când sunt utilizate.

2. Așezați routerul în poziție centrală

Routerele wireless în bandă largă transmit din toate direcțiile, în cerc. Aceasta înseamnă că, cu cât îl puteți amplasa mai central, cu atât mai bună va fi acoperirea generală a locuinței.

Așezați routerul lângă o fereastră înseamnă că transmiteți atât în exterior, cât și în interior, și că trimiteți o parte din cea mai puternică conexiune în bandă largă, la propriu, pe fereastră.

Un alt motiv pentru a vă plasa routerul în centrul casei este acela de a evita ca oricine altcineva să vă acceseze Wi-Fi-ul, dacă conexiunea nu poate fi captată de dispozitive din afara casei, atunci este mai puțin probabil ca conexiunea dvs. să fie compromisă.

Vezi și: Cine este cel mai rapid operator de internet. Lupta dintre Orange, Digi și Vodafone a fost stabilită

3. Reglați antenele

Multe routere wireless, în special modelele mai vechi, vor include antene reglabile. Este recomandabil să le reglați pe acestea pentru a încerca să obțineți cea mai bună recepție.

Ca regulă generală, dacă v-ați plasat routerul la etaj pentru a încerca să obțineți un semnal mai puternic pe două etaje, cel mai bine este să rotiți antenele în lateral, iar dacă este plasat la parter, este recomandabil să întoarceți antenele în sus.

4. Evitați pereții

Pereții groși îngreunează trecerea internetului de acasă dintr-o cameră în alta, deoarece pereții absorb semnalul wireless și vor reduce calitatea semnalului de bandă largă.

Încercați să o amplasați în apropierea ușilor deschise, undeva unde se circulă mult, cum ar fi camera din față, de exemplu, deoarece astfel semnalul de bandă largă va permite trecerea liberă către restul locuinței dvs.

5. Așezați-l în aer liber

Poate o rămășiță de pe vremea când routerele erau deosebit de greoaie, unii oameni aleg să își ascundă routerul într-un dulap sau în spatele unei canapele.

O bună regulă de bază este să aveți întotdeauna routerul la vedere, deoarece plasarea acestuia într-o zonă ascunsă îi va diminua eficiența și va avea un impact negativ asupra conexiunii.

6. Evitați obiectele electronice

Fiți conștienți de efectul obiectelor electronice obișnuite din casă atunci când vă configurați conexiunea în bandă largă la domiciliu.

Telefoanele fără fir, monitoarele pentru copii și alte dispozitive care folosesc semnale radio pentru a comunica sunt deosebit de problematice, deoarece aceste dispozitive vor aglomera canalul și vor concura cu conexiunea dvs. în bandă largă.

Vezi și: Totul e clar acum! Care este, de fapt, viteza maximă a internetului mobil de la Digi RDS&RCS

7. Nu-l puneți pe podea

Așezarea unui router pe podea îi poate diminua performanța, deoarece dispozitivul trimite semnale care sunt imediat absorbite de sol.

Încercați să ridicați routerul și să îl așezați pe un bufet sau pe un raft pentru a obține o acoperire mai cuprinzătoare.

8. Oglinzi și acvarii pentru pești

Poate părea bizar, dar acvariile și oglinzile sunt, de asemenea, inamicul benzii largi de acasă. Apa inhibă semnalul Wi-Fi, așa că plasarea routerului lângă un acvariu de pești va avea probabil un impact negativ asupra stabilității acestuia.

Interesant este faptul că acesta este și momentul în care internetul mobil este uneori perturbat în spațiile aglomerate, deoarece apa din corpul uman va amortiza și ea semnalul de internet. De asemenea, plasarea acestuia în apropierea unei oglinzi va face ca undele radio utilizate pentru a transmite internetul wireless să se reflecte, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performanței prin împrăștierea și distorsionarea semnalului.

Nu este vorba doar de oglinzi, de asemenea, fiți atenți la blaturile din oțel inoxidabil, la dulapurile de arhivare sau la orice altă suprafață plană și reflectorizantă.

9. Experimentați cu diferite locații

Nu vă mulțumiți cu prima locație în care vă plasați routerul wireless. Experimentați schimbând locația routerului pentru a vedea dacă se îmbunătățește puterea semnalului sau stabilitatea acestuia pe diversele dvs. dispozitive. Acest lucru vă poate ajuta să găsiți locul perfect, astfel încât să obțineți cea mai puternică și fiabilă conexiune Wi-Fi posibilă.

Vezi și: România, lider mondial în topul internetului în lume, la raportul viteză-preț. Unde e cel mai ieftin și țara în care net-ul e valoros ca aurul

Routerul Wi-Fi a ajuns la vârsta de 32 de ani!

În urmă cu 32 de ani, mai exact în 1991, NCR Corporation și AT&T Corporation au inventat precursorul 802.11, destinat utilizării în sistemele de casierie. Primele produse fără fir au fost prezentate sub denumirea WaveLAN, companiei fiind atribuită inventarea Wi-Fi.

Istoria WiFi este lungă și interesantă

În 1971, ALOHAnet a conectat Insulele Hawaii cu o rețea de pachete fără fir UHF. ALOHAnet și protocolul ALOHA au fost precursorii timpurii ai Ethernet și, respectiv, mai târziu ai protocoalelor IEEE 802.11.

Pe de altă parte, Vic Hayes este adesea considerat „părintele Wi-Fi”. El a început o astfel de activitate în 1974, când s-a alăturat NCR Corp. în prezent parte a producătorului de componente semiconductoare Agere Systems.

O hotărâre din 1985 a Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA a eliberat banda ISM pentru utilizare fără licență, este vorba de frecvențele din banda de 2,4 GHz. Aceste benzi de frecvență sunt aceleași cu cele utilizate de echipamente precum cuptoarele cu microunde și sunt supuse interferențelor.

Radioastronomul australian John O’Sullivan, împreună cu colegii săi Terence Percival, Graham Daniels, Diet Ostry și John Deane, au dezvoltat un brevet cheie utilizat în Wi-Fi ca produs secundar al unui proiect de cercetare al Organizației de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO), „un experiment eșuat de detectare a unor mini-găuri negre explozive de mărimea unei particule atomice”.

În 1992 și 1996, CSIRO a obținut brevete pentru o metodă utilizată ulterior în Wi-Fi pentru a desface semnalul. Prima versiune a protocolului 802.11 a fost lansată în 1997 și oferea viteze de legătură de până la 2 Mbit/s. Aceasta a fost actualizată în 1999 cu 802.11b pentru a permite viteze de legătură de 11 Mbit/s, care s-a dovedit a fi populară.

Stabilirea mărcii comerciale WiFi

În 1999, Alianța Wi-Fi s-a format ca asociație comercială pentru a deține marca Wi-Fi, sub care se vând majoritatea produselor. Numele Wi-Fi, utilizat în scopuri comerciale cel puțin din august 1999, a fost inventat de firma de consultanță în domeniul mărcilor Interbrand.

Alianța Wi-Fi a angajat Interbrand pentru a crea un nume care să fie un pic mai atrăgător decât „IEEE 802.11b Direct Sequence”, air Phil Belanger, membru fondator al Wi-Fi Alliance, care a prezidat selecția numelui „Wi-Fi”, a declarat că Interbrand a inventat Wi-Fi ca un joc de cuvinte cu cuvântul hi-fi. Interbrand a creat, de asemenea, logo-ul Wi-Fi, cunoscut astăzi de o lume întreagă.

Cum arata tehnologia Wi-Fi astăzi

Progresul tehnologiilor fără fir a permis crearea a diferite tipuri de dispozitive care se pot conecta la internet. În plus, tehnologia fără fir a permis, de asemenea, ca dispozitivele să comunice între ele fără a fi nevoie de cabluri. Iată câteva dintre cele mai importante tendințe în materie de tehnologie wireless în anul 2022.

Rețeaua 4G îmbunătățită, care oferă numeroase avantaje față de generațiile anterioare de rețele mobile. Oferă viteze de transfer de date mult mai mari, permițând utilizatorilor să se bucure de o experiență mai bună atunci când fac streaming video sau descarcă fișiere. De asemenea, 4G are performanțe îmbunătățite în ceea ce privește latența, ceea ce înseamnă că există mai puține întârzieri la trimiterea sau primirea de date.

Rețeaua 5G este cea de-a cincea generație de tehnologie wireless și se așteaptă ca aceasta să aducă o schimbare majoră în peisajul mobil. Tehnologia se află încă în stadii incipiente, dar a început deja să fie implementată în unele țări.