Unde se vorbeşte cel mai corect limba română, de fapt. Românii sigur nu ştiau asta

de: Ștefan R. Apostol
28 06. 2023

O vrobim în fiecare zi, folosind expresii uzuale, cursiv, chiar dacă uneori mai apar și mici greșeli gramaticale. Dar, deși unii o consideră una din cele mai vechi limbi, iar originea ei este și azi dezbătută aprig, specialiștii spun că există un loc în România unde se vorbeşte cel mai corect limba română. Așa că, citește mai departe și află care este acest loc.

Limba română, considerată una din cele mai frumoase limbi

După cum bine se știe, limba română are un vocabular variat, precum și trăsături gramaticale care permit vorbitorilor de limba română o libertate de exprimare relativ puternică, iar unii specialiști spun că această libertate duce și la diferitele nuanțele semantice care decurg de aici. Un alt motiv pentru care am putea considera limba română una din cele mai frumoase limbi vorbite, este faptul că e o limbă romanică, sau cel puțin așa se crede. Se știe că alte limbi, asemănătoare, sunt franceza, spaniola, italiana și portugheza.

Vezi și: Cuvintele care au dispărut din limba română. Tu ai auzit de vreunul dintre ele?

Dar, poziția geografică a țării în Europa de Est, și faptul că vecinii noștri sunt de origine slavă, a dus la convingerea că limba română ar fi parte a familiei de limbi slavone, ceea ce este departe de adevăr. Da, într-adevăr, limba are rădăcini slave, iar cuvintele de origine slavonă sunt într-un procent de doar 10% din vocabular.

Este o limbă unică, dar care-i sunt ”strămoșii”

Specialiștii spun că de-a lungul secolelor, datoerită influențelor din zonă, limba română s-a îmbogățit și cu cuvinte care provin din slava veche, din bulgară, germană și turcă, dar, deși acestea există, cu toate astea limba română este o limbă unică. Multe studii spuneau că originea limbii române se regăsește în latina vorbită în perioada Imperului Roman.

Vezi și: Cuvintele din limba română pe care le foloseşti zilnic, dar nu ştiai că vin din turcă. Surpriză mare!

Alte studii spun că, de fapt, limba veche a dacilor avea să fie influențată major de colonizarea romană, iar alte studii au arătat că acest aspect ar putea fi, cel puțin, eronat, luându-se în considerare că la vremea colonizărilor romane de pe vechile teritorii dacice, imperiul ocupase o proporție infimă în raport cu întreg teritoriul Daciei.

Cei mai ambițioși cercetători au mers până acolo, spunând că limba română ar fi una din cele mai vechi limbi, chiar dacă a avut influențe latine, la fel cum s-a întâmplat și în perioada slavă sau otomană, iar acea origine latină, nu ar fi alceva decât o îmbogățire a limbii așa cum o știm astăzi.

Vezi și: Cel mai lung cuvânt din limba română fără vocale. Sigur nu îl poţi pronunţa!

Cu toate astea, limba română continuă să se schimbe și acum, spun specialiștii. Ca toate limbile, împrumută multe cuvinte din alte limbi, în special din franceză, așa cum s-a întâmplat în perioada pașoptistă și, ulterior, în perioada interbelică. Dar, limba română este o pânză țesută cu multe fire diferite, de la nucleul de cuvinte dacice până la așa zisa latinizare și influența slavă.

Multe din cercetările ulterioare au scos la iveală multe aspecte inedite, inclusiv unde se vorbeşte cel mai corect limba română. Așa că, citește mai departe și vezi care este acest loc unde se vorbeşte cel mai corect limba română.

Vezi și: Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită

Experții spun unde se vorbeşte cel mai corect limba română

Ca orice altă limbă a acestei planete, de-a lungul secolelor și limba română a avut parte de momente de influență, așa cum spuneam, fie latină, slavă, bulgară sau turcă. Dar, cu toate astea, sau cel puțin așa reiese din cele declarate de directorul Institutului de lingvistică ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu, la acest moment se știe în mod cert unde se vorbeşte cel mai corect limba română.

Vezi și: Cuvântul din limba română care are patru consoane consecutive. Poţi să îl pronunţi?

Conform specialistului, locul unde se vorbeşte cel mai corect limba română este regiunea Argeș-Prahova, despre care cercetătorul spue că ”este zona cea mai apropiată de normele limbii literare.” În celelalte regiuni istorice, pe lângă limba literară, se vorbește foarte mult și în dialect, în Transilvania, Moldova, Oltenia, Banat și chiar în Dobrogea. Dar, cu toate aceste dialecte, limba română rămâne, totuși, una din cele mai frumoase limbi vorbite pe acest pământ, sau așa ne-am dori să credem, bazându-ne pe studiile lingviștilor.