Unde se ține orhideea, de fapt. Mulți români greșesc și atunci când o udă. Sfaturi de la grădinari

de: Sabina Anastasia
23 08. 2023

Dacă și tu ești începător în îngrijirea plantelor și ai o orhidee de care nu știi cum să te ocupi, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum trebuie să procedezi pentru ca floarea să se dezvolte frumos pe tot parcursul anului. Unde trebuie să o așezi și cât de des e necesar să o uzi.

Unde să așezi orhideea în locuință

Nu o dată s-a spus despre orhidee că sunt plante pretențioase, astfel încât persoanele care nu sunt obișnuite să îngrijească flori preferă să renunțe la ele. Realitatea este însă alta. Nu este deloc dificil să menții orhideea mereu înflorită și într-o stare bună, în așa fel încât să fie frumoasă tot anul.

Cele mai multe specii de orhidee sunt plante perene rezistente și, în plus, adaugă întotdeauna un plus estetic locuinței tale prin florile superbe și exotice pe care le are. Chiar și pentru începători, o orhidee este ușor de îngrijit atât timp cât se respectă câteva detalii esențiale.

Pentru început, ține cont de faptul că trebuie să muți floarea din ghiveciul în care ai cumpărat-o. Alege un vas cu drenaj foarte bun, preferabil transparent. Dacă te întrebi care este motivul pentru care trebuie să procedezi astfel, ei bine, totul are legătură cu lumina de care dispune planta.

Orhideea este o floare de apartament care trebuie așezată într-un loc însorit. Cel mai bine este să o pui lângă fereastră, însă nu în lumină solară directă, fiindcă frunzele sale nu o pot tolera. Având ghiveci transparent, rădăcinile plantei pot dispune de lumină, fiindcă și ele au nevoie de ea.

Cât de des trebuie să o uzi, de fapt

Pentru a se menține în stare frumoasă, foarte importante sunt și temperaturile în cazul orhideei. Pe timp de zi, trebuie ținută într-un mediu în care temperaturile să fie puțin mai ridicate decât media din locuință. Pe timp de noapte, valorile termice pot fi și puțin mai scăzute.

De asemenea, nivelul de umiditate de care dispune orhideea este esențial pentru o bună dezvoltare a sa, dar și pentru ciclicitatea cu care înflorește. Multe specii de orhidee sunt flori tropicale, care natural cresc în medii cu umiditate. Este, astfel, important să o uzi periodic.

În cazul orhideei, este bine să apelezi la apa de ploaie pentru a o uda, însă și apa de la robinet poate fi potrivită dacă este filtrată. Apa nu se toarnă în stil clasic, ci se pune într-un recipient, se ia ghiveciul cu orhidee și se lasă în apă până când suprafața solului este umedă.

Orhideea trebuie udată o dată pe săptămână. Cel mai bine este să o faci dimineața, prin scufundarea ghiveciului în apă, așa cum am menționat. În acest fel, rădăcinile se vor hidrata fără să pui în pericol frunzele plantei sau, mai rău, mugurii de înflorire.