Unde se poate monta centrala termică. Locul din casă în care nu trebuie să o instalezi sub nicio formă
Temperaturile scad din ce în ce mai mult, iar o centrală termică este o investiție necesară, însă trebuie să ținem cont de anumite lucruri atunci când vrem să o instalăm. Trebuie să știm exact de ce materiale avem nevoie, unde se poate monta centrala termică, dar și multe alte detalii importante.
Cine poate monta o centrală termică
Centrala termică este un echipament foarte complex care funcționează după anumite reguli. Nu poate fi montantă de orice persoană, chiar dacă se pricepe la instalații. Orice greșeală poate duce la un adevărat dezastru. Prin urmare, ea trebuie amplasată și montantă doar de o echipă de specialiști.
Există două etape ale instalării centrale termice pe gaz: montarea centralei termice și racordarea la rețeaua de gaze. Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că montarea centralei termice poate fi montată doar de firme autorizate ISCIR. Echipa va decide la ce înălțime și încăperea în care trebuie montantă.
De asemenea, tot o firmă autorizată trebuie să facă, periodic, revizia și lucrările de mentenanță ale centralei termice. Când vine vorba despre racordarea centralei la rețeaua de gaze, aceasta poate fi făcută doar de o firmă sau de o persoană fizică autorizată ANRE.
Cum se instalează corect o centrală termică
Acest tip de centrală este cel mai popular în România și este pentru apartamente și case de locuit. De regulă, acest model de centrală este amplasat în spații mici. Aerul pentru ardere și gazele circulă printr-un sistem tub în tub care este scos prin perete, în afara locuinței.
Atunci când instalăm centrala termică cu tiraj forțat trebuie să ținem cont de următoarele reguli:
- centrala trebuie să aibă un spațiu de acces de circa 40 de cm în jurul echipamentului;
- centrala nu trebuie mascată sau incorporată în mobilă;
- camera în care instalată centrala trebuie să aibă o suprafață vitrată suficient de mare în funcție de materialul din care sunt construiți pereții. Dacă aceștia sunt din cărămidă, suprafața vitrată trebuie să fie de 0,05 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii. Dacă sunt din beton, trebuie să fie de 0,03 mp.
- în încăperea unde este instalată centrala nu este nevoie să fie creată o priză de aer proaspăt către exterior.
Unde se poate monta centrala termică. Norme privind amplasarea unei centrale termice
Centralele termice pe gaz sunt printre cele mai populare sisteme de încălzire din țară. Este în topul preferințelor românilor, cu multe peste cele cu lemne. De asemenea, instalarea unei centrale pe gaz are costuri mai mici față de o centrală pe peleți sau lemne. Există mai multe încăperi unde o poți instala.
- Montarea centralei în balcon
Dacă doriți să instalați centrala termica pe balcon, este important ca spațiul unde urmează a fi amplasată să fie cât mai ferit de razele soarelui. Totodată, centrala trebuie ferită de temperaturi extreme, de îngheț sau de caniculă. Balconul trebuie să fie închis și structura de evacuare a gazelor arse să se facă în exteriorul balconului.
- Montarea centralei în bucătărie
Cele mai multe persoane aleg să instaleze centrala termică în bucătărie, deoarece aici este punctul de legătură al instalației de gaz. De asemenea, bucătărie este locul cel mai circulat, deci asigură posibilitatea urmăririi și verificării în permanență a centralei.
Dacă doriți să o instalați aici, este bine de știut că centrala va avea nevoie de spațiu lateral sus și jos, pentru a asigura o bună ventilare. Veți avea nevoie de cel puțin jumătate de metru pe fiecare latură a centralei, astfel încât să nu se producă supraîncălzirea ei.
- Montarea centralei în subsol sau demisol
Puteți amplasa centrala termică în subsol sau demisol, însă trebuie să știți că, în acest caz, țeava de evacuare a gazelor arse va avea nevoie de o ieșire exterioară. Prin urmare, este necesara carotarea betonului și efectuarea unei prelungiri în exterior.
Unde nu ai voie să instalezi centrala termică
Există anumite locuri în care nu aveți voie să instalați centrala termică. De regulă, firma la care ați apelat să vă ajute cu instalarea ar trebui să vă aducă la cunoștință acest aspect. La bloc sau în casa unde locuiți este interzis să instalați centrala termică în următoarele locuri:
- În dormit sau living;
- În baie, dacă centrala termică este cu tiraj natural;
- Într-o încăpere cu pereți din materiale combustibile. Aici ne referim, de exemplu, la rigips sau lemn;
- Într-o încăpere în care pot apărea depuneri de praf sau încăperi predispuse la umezeală. Dacă stați la casă, în garaj, de exemplu;
- În locuri în care ar putea bloca accesul persoanelor în caz de urgență, precum holul.
De asemenea, trebuie respectate anumite reguli și atunci când sunt instalate centralele în clădiri de interes public. De exemplu, într-o școală este interzisă montarea centralei termice sub o sală de curs.
În spital nu trebuie instalată centrala sub saloanele cu pacienți sau sub sălile cu operații. Montarea centralei termice este interzisă în încăperile care sunt folosite ca și depozit pentru materiale inflamabile sau toxice.
Centralele care folosesc ca și combustibil GPL pot fi instalate la subsolul clădirilor, însă doar dacă este instalat un detector de gaze în încăperea în care este montată centrala sau dacă este instalată o electrovalvă automată. Aceasta are rolul de a opri alimentarea cu combustibil dacă detectorul de gaze se declanșează.