Unde se află cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Motivul incredibil pentru care a fost săpată, are peste 12.000 de metri

de: Corina Oprea
30 08. 2023

Există o mulțime de aspecte pe care nu le cunoaștem despre această lume, care mai de care mai interesante. Puțini au auzit de cea mai adâncă gaură de pe Pământ, care măsoară peste 10 kilometri. motivul pentru care rușii au forat atât de mult este unul de-a dreptul incredibil, nu te-ai fi gândit la asta.

De ce au săpat rușii cea mai adâncă gaură de pe Pământ

În adâncul vestului Rusiei, dacă ai ocazia să ajungi acolo și ești pasionat de cercetări și investigații, te vei delecta cu o mică asamblare de resturi de metal vechi și beton sfărâmat. Această descoperire nu este tocmai deosebit de captivantă la prima vedere, dar ascunde un mare secret.

Dacă te uiți mai bine către grămezile de moloz, vei observa că acolo se află un disc metalic generos, prins ferm în sol prin intermediul unor șuruburi viguroase. Capacul vechi, peste care au trecut mulți ani, ascunde, de fapt, ceva la care nu te-ai fi gândit niciodată.

Mai exact, sub acel capac se află ascuns un foraj, care ajunge până la 12 kilometri în pământ. Se numește Kola Superdeep Borehole și a fost săpată în anii 1970. Oamenii de știință au avut un scop bine stabilit când s-au apucat de treabă: curiozitatea, dorința de cunoaștere.

„Adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce se află sub picioarele noastre decât despre ceea ce se află de cealaltă parte a Sistemului Solar”, explica Hank Green într-un episod al SciShow din anul 2014.

Ce se află în cea mai adâncă gaură de pe Pământ

Timp de 24 de ani, cercetătorii au forat întruna și, la un moment dat, s-au oprit din lucru. Cu toate acestea, nu au reușit să ajungă la adâncimea pe care și-o propuseseră inițial. Abia în anul 1994 au reușit să sape puțin peste 12 kilometri, cu mult sub obiectivul stabilit.

Totuși, munca a meritat, pentru că au aflat lucruri interesante despre ce se află sub scoarța pământului. Ceea ce i-a surprins pe toți a fost prezența apei la o adâncime de 12 kilometri în scoarța Pământului, un fapt pe care cercetătorii cu siguranță nu l-ar fi anticipat dacă nu ar fi fost martorii oculari.

La o adâncime de aproximativ 7 kilometri sub pământ, au fost identificate fosilele microscopice ale 24 de specii de organisme unicelulare, care ar fi murit cu foarte mult timp înainte.

Mai mult, cercetătorii au identificat straturi de rocă cu o vechime impresionantă de 2,7 miliarde de ani, o descoperire cu adevărat uluitoare în cadrul domeniului științific. Cu toate acestea, aceste straturi de rocă au reprezentat o provocare mare pentru cercetători.

Acest impas este determinat de temperatura înregistrată la acea adâncime, care atinge valoarea de 180 de grade Celsius, cu aproximativ 80 de grade mai mult decât previziunile făcute de oamenii de știință în acea perioadă.