Unde se află acum avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu. Americanul care îl adjudecase pentru 120.000 de euro a făcut un gest surprinzător

Unde se află acum avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu. Americanul care îl adjudecase pentru 120.000 de euro a făcut un gest surprinzător
Singurul avion românesc, ROMBAC 1-11, scos la licitație

Vestigii ale vremurilor de tristă amintire, din vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu, au fost scoase la licitații. Cea mai recentă, în luna mai a acestui an, a avut ca obiect de vânzare unul din avioanele personale ale fostului dictator. Autoritățile române au decis să vândă singurul avion de călători produs în România comunistă, un ROMBAC 1-11.

Singurul avion românesc, ROMBAC 1-11, scos la licitație

În luna mai a acestui an, Casa de Licitații Artmark anunța licitația pentru singurul avion de călători produs în România, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.  Este vorba de avionul ”Super One-Eleven” Rombac 1-11. Avionul Rombac 1-11, care a fost folosit pentru zborurile oficiale ale dictatorului între 1986 și 1989, a fost scos la licitație pe 27 mai cu un preț de pornire de 25.000 de euro.

Construită în România, aeornava este „considerat o bijuterie a industriei aeronautice locale”, potrivit Artmark, casa de licitații responsabilă de vânzare. În afară de legătura sa cu Ceaușescu, aeronava cu 119 locuri este una dintre cele nouă modele Rombac 1-11 construite sub licență britanică înainte de 1989. Un al doilea model, folosit anterior de fostul președinte Ion Iliescu, a fost scos la licitație în aceeași zi, cu un preț de pornire identic.

Cele două aeronave Rombac 1-11 au fost scoase la licitație ca parte a lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia. Conform casei de licitații, statutul lor de „comoară” înseamnă în cele din urmă că aeronava nu poate părăsi România și viitorilor proprietari li se va cere să le întrețină în consecință.

Aeronava fostului dictator Nicolae Ceaușescu redată Muzeului Național al Aviației Române

Atât aeronava Rombac 1-11, cât și cealaltă, un Boeing 707, aveau câte un dormitor și un birou, unde Nicolae Ceaușescu și soția sa jucau table, potrivit unui fost pilot al cuplului. Aeronava ce a aparținut dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost în cele din urmă achiziționată de un american, pentru suma de 120.000 de euro.

Numele americanului care a cumpărat aeronava nu a fost divulgat de casa de licitații. printr-un gest surprinzător, noul proprietar a decis să doneze aeronava Muzeului Național al Aviației Române. Ulterior, reprezentații Muzeului au anunțat donația făcută de acesta, donație cu titlu gratuit, fără să existe pretenții financiare.

„Aeronava ROMBAC 1-11, în patrimoniul Muzeului Național al Aviației Române. Muzeul Național al Aviației Române a primit în patrimoniu, astăzi, 28 iulie, aeronava ROMBAC 1-11 cu numărul de înmatriculare YR-BRE, în cadrul unei ceremonii de predare-primire care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian.”, se spune în comunicat.