Unde s-au eliminat restricțiile pentru cei cu certificat verde. Informații de ultimă oră de la UE

Unde s-au eliminat restricțiile pentru cei cu certificat verde. Informații de ultimă oră de la UE
Toti cetatenii UE trebuie sa stie asta

Miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor care să faciliteze circulația liberă și sigură în UE în timpul pandemiei COVID-19. Acest acord vine în urma propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021. Salutând adoptarea de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au declarat că cele peste 1,2 miliarde de certificate eliberate de sistemul digital arată succesul acestui instrument.

Restricții eliminate pentru cetățenii europeni cu certificat verde

„Încă de la începutul pandemiei, am propus soluții pentru a proteja și a facilita circulația liberă și sigură în contextul măsurilor sanitare făcute necesare de pandemie.

Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci mai ales pentru a asigura claritate și siguranță pentru persoanele care călătoresc în UE.

Claritatea și previzibilitatea pentru cetățenii noștri sunt esențiale pentru succesul călătoriilor în siguranță, prin intermediul certificatului nostru digital COVID al UE, bine stabilit și de mare succes.

Cele peste 1,2 miliarde de certificate eliberate atestă succesul acestui instrument, care a fost implementat în întreaga UE și la nivel mondial. Este o adevărată poveste de succes europeană care s-a extins la nivel mondial.

Astăzi, statele membre au reconfirmat faptul că posesia unui certificat digital COVID al UE valabil ar trebui să fie, în principiu, suficientă pentru a călători în timpul pandemiei.

Acest acord plasează astfel certificatul digital COVID al UE în centrul și în inima abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord și să pună în aplicare fără întârziere normele convenite.

Fiecare stat membru decide în funcție de circumstanțele cu care se confruntă. Dar Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă și este momentul să analizăm întreruperea măsurilor suplimentare de călătorie pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, făcând călătoriile mai dificile și mai puțin previzibile în întreaga UE.

Facem acum apel la toate statele membre să implementeze rapid normele comune pentru a asigura coordonarea și claritatea pentru cetățenii și călătorii noștri.”

Ce se întâmplă de acum încolo

În principiu, nu există nicio restricție suplimentară pentru deținătorii certificatului digital COVID al UE.
Alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat este de 270 de zile pentru ciclul de vaccinare primară.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea persoanelor care călătoresc din alte state membre.

La 3 septembrie 2020, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului pentru a se asigura că orice măsuri luate de statele membre care restricționează libera circulație din cauza pandemiei de coronavirus sunt coordonate și comunicate în mod clar la nivelul UE.

La 1 februarie 2021, Consiliul a adoptat o primă actualizare a recomandării Consiliului, care a introdus o nouă culoare, „roșu închis”, pentru cartografierea zonelor de risc și a stabilit măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zonele cu risc ridicat.

Începând din iunie 2021, implementarea certificatului digital COVID al UE a progresat în ritm rapid. La 18 octombrie 2021, Comisia a publicat primul raport privind sistemul de certificat digital COVID al UE, un instrument disponibil pe scară largă și acceptat în mod fiabil pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei COVID-19.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI