Unde poţi reclama preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Mulţi nu ştiu că e interzis

de: Ștefan R. Apostol
05 02. 2024

În conștiința populară este întimpărită de ani de zile o anume idee, deși, în mod normal, genul acesta de prestații ar trebuie să fie gratuite. Vorbim așadar de ceremoniile de căsătorie religioasă și cele de înmormântare, pentru care preoții cer bani. Dar, deși încă se practică, puțini sunt cei care știu unde poţi reclama preoţii care cer bani. Citește mai departe și află detaliile.

Sunt slujbele pentru înmormântări sau căsătorii gratis?

După cum bine se știe, genul acesta de practici sunt împământenite de ani de zile în conștiința românilor, ajungându-se acum să se creadă că este o obligație din partea românilor de a plăti anumite onorarii. În realitate, deși în multe parohii sunt afișate aceste onorarii, sșujbele pentru înmormântări sau căsătorii ar trebui să fie făcute gratuit.

Află despre: Câţi bani câştigă un cerşetor de la colţul bisericii. Suma e uriaşă, avertismentul preoţilor

Dar, conform datelor, la sumele pe care le plătim, în mod normal, preopții ar trebui să elibereze chitanțe care să ateste sumele, dar sub formă de donații către parohia unde a avut oc slujba respectivă.

Ba mai mult, conform canoanelor bisericești, preoții care pretind anumite sume de bani, indiferent care ar fi acelea, și sunt prinși sau reclamați, sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română, sau cel puțin în teorie sunt pedepsiți, aceste pedepse ajungând și până la caterisirea preoților, adică scoaterea în afara bisericii.

Știi unde poţi reclama preoţii care cer bani?

Dar, deși regulile bisericești interzic aceste practici, în realitate ele se întâmplă peste tot în țară, iar aceia care reclamă sunt puțini, iar unii nici măcar nu știu unde poţi reclama preoţii care cer bani pentru genul acesta de slujbe.

Vezi și: Câți bani câștigă preoții în România. Salariile sunt uriașe: un arhiepiscop câștigă cât un ministru!

Conform purtătorului de cuvânt al BOR, locul unde poţi reclama preoţii care cer bani este Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fie în mod direct, fie printr-un e-mail trimis cu toate informațiile. Deși criticată această practică, alții vin și încearcă să argumenteze de ce preoții cer aceste sume:

„Vrem sa nu plătim contribuția la Biserica, dar duminica sa fie cald aici. Vrem sa nu plătim taxe de botez, dar sa avem apa caldă pentru copil si sa faca cineva curat dupa noi..

Sunt de acord.. sa fie gratis, dar asa cum se întâmplă la anumite culte neoprotestante, dupa modelul Scripturii, sa plătim zeciuiala lunar din toate veniturile..Nu uitați ca in Germania cine nu isi pățește contributia la Biserica, nu este considerat membru al acesteia si, in consecință, nu i se face nici cununie, nici înmormântare de pomana, nimic.. Sa fim europeni zic..”, declara IPS Calinic de la Suceava.

IPS Calinic de la Suceava: „Îl tratăm mai rău decât un electrician”

Au fost multe voci care au criticat faptul că sunt cerute anumite sume de ban la oficierea acestor slujbe, de înmormântări sau căsătorii.

Află despre: Un preot din Bucureşti, prins că scotea banii, pe ascuns, din cutia milei. Cum fura părintele din donaţii

Dar, mai trebuie amintit că BOR, așa cum spune și IPS Calinic de la Suceava, „conform Statutului ei oficial, aprobat in Parlamentul României, institutie privata de utilitate publica! Preotul nu este funcționar public si nu primește salariu de la Ministerul Cultelor dupa cum cred unii!”, amintind totuși că:

„Întrucât Statul a confiscat in vremea comunismului bunurile BOR si nu vrea sa le restituie nici astăzi, s-a angajat sa ofere Bisericii ajutor pentru salariul angajaților, care – fie vorba între noi – nu acoperă nici măcar contributiile sociale pe care fiecare preot le plătește lunar la stat.

(…) ne dorim ca preotul care ne oficiază cununia sau botezul sa fie impecabil, cult, dar in același timp sa îl tratam mai rău decât un electrician..pai nu e corect, Ioane..”

Legat de acest subiect, întotdeauna vor exista două tabere. Una care va argumenta de ce preoții ar trebui să ceară, iar alții care vor argumenta de ce să nu ceară, iar românul simplu va fi întotdeauna la mijloc.