Unde găsim aur în România – care sunt zonele în care aurul ”curge” prin râuri VIDEO
Unde găsim aurul care curge în România
Una dintre cele mai valoroase resurse naturale de la noi din țară este aurul. Acesta curge la propriu prin bogata rețea hidrografică. Puțini sunt cei care mai știu în zilele noastre cum să scoată la lumină această bogăție.
Zăcămintele de aur apar sub două forme: aurul de filon și aurul aluvionar. Pentru prima dată dacii au exploatat aurul aluvionar. Aceștia foloseau blănurile de oaie pe care le puneau de-a curmezișul de-a lungul râurilor, pentru ca acestea să rețină mici fragmente de aur.
Unde găsim aur în România – printre puținele țări din Europa
Una dintre puținele țări din Europa în care se găsește această resursă, este România. Prezența aurului aluvionar la noi în țară se datorează bogatei rețele hidrografice, cât și zăcămintelor de aur existente în munții Carpați.
Unde găsim aur în România – râul Vâlsan
Potrivit capital.ro., geologul Costel Ungureanu ar fi găsit aur în nisipurile din albia râului Vârsan, după doar 5 minute de căutări, cu o lopată și un șaitroc.
Aurul era de 24 de karate. Nisipurile și pietrișurile din albia râului respectiv conțineau metalul prețios adus de apele curgătoare care coborau din Carpați, unde se aflau zăcăminte aurifere. Aurul aluvionar poate fi extras mai ușor decât cel din munți. Nu este nevoie nici de cianuri și nici de tehnologie scumpă pentru a fi extras. Singurul inconvenient ar ține de faptul că aurul aluvionar se găsește în cantități mai mici.
Unde găsim aur în România – alte râuri
Se pare că râul Vâlsan nu este singurul din țara în care se găsește aur aluvionar. Acesta mai poate fi găsit în aluviunile majorității râurilor care izvorăsc din munții Apuseni și din Carpații Meridionali.
„Dâmbovița, valea Argeşului, valea Topologului, Oltul, valea Streiului, valea Pianului, chiar în Banat, cea mai cunoscută ar fi valea Nerei.” după cum afirma Ioan Stelea, geolog la Institutul Geologic al României, potrivit celor de la capital.ro.
Unde găsim aur în România – Cadrilaterul de Aur
În Cadrilaterul de Aur se mai găsesc astăzi majoritatea rezervelor naționale de aur. Suprafața acestuia este de aproximativ 500 de kilometri pătrați. Zona este încadrată între localitățile:
- Săcărâmb
- Căraci
- Zlatna
- Baia de Arieş.
Unde găsim aur în România – zone cu aur aluvionar
Potrivit celor de la adevărul.ro, Institutul Geologic ar fi publicat o listă a zonelor care au rezerve de aur aluvionar. Acestea ar fi:
- râul Pianu, afluent al Mureşului, situat la nordul Munţilor Sebeş,
- zona Cibin-Olt pe rama nordică a Carpaţilor Meridionali,
- zona Râureni (pe Olt),
- albia Argeşului în sudul Carpaţilor Meridionali,
- Valea Arieşului din Munţii Apuseni şi
- râurile Bozovici şi Nera din Munţii Banatului.