Unde este mormântul lui Arsenie Boca. Cum se ajunge la locul de veci al părintelui vegheat de căprioare
Unde este mormântul lui Arsenie Boca. În ultimii ani, părintele Arsenie Boca a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la moartea sa, duhovnicul lui Dumnezeu a devenit și mai popular datorită viziunilor sale, minunilor și faptelor bune pe care le-a făcut pe când trăia. În trecut, se spune că Arsenie Boca ar fi vindecat o fetiță de patru ani care nu putea merge. De atunci, oamenii iau cu asalt locul unde este mormântul lui Arsenie Boca.
Unde este mormântul lui Arsenie Boca
Mormântul părintelui Arsenie Boca se află la mânăstirea Prislop, localitatea Silvașu de Sus, județul Hunedoara, locul fiind vizitat de 100.000 de pelerini, săptămânal. Mulți oameni merg cu speranța că rugăciunile le vor fi ascultate și vor fi vindecați.
Mormântul lui Boca este prețuit de milioane de români, dovadă fiind miile de pelerini care trec săptămânal să se roage la Mănăstirea Prislop.
Aceasta a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de catre Sfântul Nicodim cel Sfintit, ctitorul mânăstirilor Tismana și Vodita. Drept urmare, părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mânăstirii Prislop. Vreme de 41 de ani, el a fost acolo stareț, duhovnic și zugrav de icoane.
Locul de veci al părintelui este vegheat de căprioare
Unde este mormântul lui Arsenie Boca. Potrivit mărturiilor măicuțelor de la mânăstirea Prislop, locul de veci al părintelului ar fi păzit de două căprioare. Aceste dezvăluiri apar într-un volum dedicat vieţii lui Arsenie Boca. Acesta a decedat pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, și a fost înmormântat în cimitirul mânăstirii Prislop, în data de 4 decembrie.
„La mormânt, măicuţele mi-au zis: «Ce credeţi, noaptea două căprioare vin şi se culcă lângă mormânt şi îl păzesc. Şi când se face dimineaţă şi urcă măicuţele, ele se scoală şi pleacă. Două căprioare, în fiecare noapte, stau la mormânt la părintele»”, au scris autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.
Cum se ajunge la mormântul lui Arsenie Boca
Mormântul părintelui Arsenie Boca se află la Mănăstirea Prislop, situată în județul Hunedoara, România. Locul său de veci a devenit una dintre cele mai importante destinații de pelerinaj din România. Iată detaliile despre cum să ajungi la mormântul părintelui Arsenie Boca:
Cu mașina
Din Deva:
Deva – Hațeg: Urmează DN66/E79 în direcția Hațeg, aproximativ 40 km.
Hațeg – Silvașu de Jos: Din Hațeg, urmează drumul județean DJ687E în direcția Silvașu de Jos, aproximativ 13 km.
Silvașu de Jos – Mănăstirea Prislop: Din Silvașu de Jos, urmează indicatoarele către Mănăstirea Prislop, aproximativ 6 km.
Din Sibiu:
Sibiu – Sebeș: Urmează DN1/E81 până la Sebeș, aproximativ 55 km.
Sebeș – Orăștie: Urmează A1/E81 și DN7/E68 în direcția Orăștie, aproximativ 30 km.
Orăștie – Hațeg: Continuă pe DN66/E79 până la Hațeg, aproximativ 30 km.
Hațeg – Silvașu de Jos: Urmează drumul județean DJ687E în direcția Silvașu de Jos, aproximativ 13 km.
Silvașu de Jos – Mănăstirea Prislop: Urmează indicatoarele către Mănăstirea Prislop, aproximativ 6 km.
Cu transportul public
Din Hațeg:
Autobuz/Taxi: Din orașul Hațeg poți lua un autobuz sau un taxi până la Mănăstirea Prislop. Există curse regulate de autobuz care fac legătura între Hațeg și Mănăstirea Prislop.
Cu trenul
Poți călători cu trenul până la Gara Hațeg. De aici poți lua un autobuz sau un taxi până la Mănăstirea Prislop, care este la aproximativ 20 km distanță de gară.
Părintele s-a născut în satul Vaţa de Sus, Hunedoara
Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus din judeţul Hunedoara. Inițial, părinții lui, Iosif si Cristina, l-au botezat cu numele de Zian Vălean. Pe când se afla la închisoarea Siguranţei, la Râmnicu Vâlcea, prin anul 1945, părintele povestea despre primii ani ai copilăriei sale. El s-ar fi născut și copilărit pe Dealul Bujoara, aflat la marginea satului Căzăneşti, din comuna Vaţa de Sus.
„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie”, scria părintele Arsenie Boca, potrivit documentelor păstrate în Arhivele CNSAS.
Ce își dorea să devină când era tânăr
Arsenie Boca nu s-a gândit mereu să urmeze calea bisericii. Ba chiar în tinerețe își dorea să devină aviator, dar familia nu putea să-l țină la studii în București, așa că a ales o facultate de Teologie din Sibiu. În căutarea sa a urmat și studiile făcute de Mircea Eliade în orient.
Acesta a spus că: „Toate preocuparile mele erau si sunt pana astazi interioare si nu exterioare. Vorbaria mi-a fost urata de cand ma stiu.”
După ce a terminat teologia, acesta s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Capitală unde a studiat pictura. În paralel a studiat și medicina. Cu toate astea, revine la calea bisericească și începe să traducă din lucrările sfinților părinți, ulterior fiind hirotonit diacon și trăind luni bune la Muntele Athos.
Rugăciunea de dimineață a lui Arsenie Boca
„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, toată ziua, să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.
Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, că nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.
Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.
Doamne, Cel ce vii în taină, ai mila de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumină prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin!”