Unde au fost Ion Iliescu și Nina în luna de miere. Se iubesc de 69 de ani

de: Andrei Simion
04 03. 2020

Nina Iliescu, soția fostului președinte al țării, Ion Iliescu este o doamnă care a decisă să rămână cumva într-un con de umbră în ceea ce privește aparițiile publice. Spre deosebire de soțul său, Nina a ales discreția, nu doar pe parcursul celor trei mandate ale lui Ion Iliescu de președinte al țării, ci pe parcursul întregii vieți. Din ce se știe fostul Președinte Ion Iliescu și soția sa Nina, nu au până în momentul de față nici un moștenitor.

Unde au fost Ion Iliescu și Nina în luna de miere

Pe 3 martie fostul președinte a împlinit vârsta de 90 de aniși și-a sărbătorit ziua alături de soție, Nina Iliescu, cu care este căsătorit de aproape 70 de ani. Vorbim de o viață de om, iar relația dintre cei doi a rezistat tuturor ”intemperiilor” vremii, fie că vorbim de perioada de dinainte de revoluție, fie că vorbim de perioada de după decembrie 1989, când Ion Iliescu a fost mai mult decât implicat în toate evenimentele vremii. Astăzi, pe 4 martie, soția lui Ion Iliescu își serbează, de asemenea, ziua de naștere, împlinind tot 90 de ani.

Unde au fost Ion Iliescu și Nina în luna de miere. Se iubesc de 69 de ani

Din momentul în care Iliescu s-a retras din viața politică, primul președinte la României post-decembriste și fosta prima doamnă au fost întotdeauna discreți cu viața lor de familie, vorbind foarte puțin despre în public despre relația lor de aproape 70 de ani. Din păcate, cei doi nu au avut copii niciodată, lucru care i-a afectatpe amândoi, cât despre povestea lor de dragoste au vorbit rar, iar cu imaginile din tinerețe au fost și mai zgârciți. Îngrijorată de felul în care acestea ar putea fi exploatate după ce ei doi nu vor mai fi, Nina Iliescu a încercat chiar, la un moment dat, să-și convingă soțul să le distrugă.

Conform poveștilor clor doi, Nina și Ion Iliescu s-au cunoscut în 1948, în acel moment fiind amândoi elevi de liceu, el la ”Sf. Sava”, ea la ”Iulia Hașdeu”. S-au cunoscut la o ședință a unei asociații de elevi, Ion Iliescu fiind coordonatorul compartimentului sportiv, iar ea făcea parte din echipa de volei a liceului. Aveau amândoi 18 ani. Amintirea primelor întâlniri este încă proaspătă în memoria fostului președinte.

”Era o fată atrăgătoare. Era bine clădită, era și puțin sportsmenă. Făcea parte din echipa de volei a liceului. Și mai avea și o ținută care impunea respect. Ne-am plăcut reciproc”, și-a amintit Ion Iliescu.

Câțiva ani mai târziu, pentru că vremurile erau așa cum erau,amândoi au ajuns la Moscova, la studi, din postura de bursieri la Moscova. Ion Iliescu era student cu bursă la Institutul Energetic, Nina studentă la Facultatea de Chimie, iar în anul următor, erau deja soț și soție. Luna de miere a fost mai scurtă decât îi spune numele. Cei doi soți au petrecut două săptămâni la Sovata.

Se iubesc de 69 de ani

”Cel mai constant și profund suport, în toată viața mea, a fost și este soția. Alături de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiți nici de putere, nici de avere. După o viață petrecută împreună, singurele noastre bunuri sunt casa în care locuim și o mașină cumpărată de soție. Apartamentul nu este nici măcar de un confort extraordinar: biroul meu este destul de restrâns, iar în dormitor încap doar patul și șifonierul”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu din 2003.

Relația dintre cei doi durează de aproape70 de ani, iar Nina Iliescu i-a fost alături permanent, surprinzând pe toată lumea atunci când nu și-a dorit să fie în lumina reflectoarelor, odată cu accederea soțului la funcția de prim om al statului român post-decembrist. În afară de a-i fi soție, fostulpreședinte o consideră pe Nina Iliescu ca fiind cea mai bună prietenă a sa, un confindet de nădejde și un adevărat suport.

Unde au fost Ion Iliescu și Nina în luna de miere. Se iubesc de 69 de ani

”Soția mea este cel mai bun prieten al meu. Trăim în primul rând de-o viață. Este o persoană cu o personalitate puternică și niciodată nu a acceptat o poziție secundară față de mine și nu a vrut să-și consacre statutul de soție a lui Iliescu. Are propria sa personalitate, a avut răspunderile proprii cu un destin profesional bine determinat și nu a vrut, pe lângă conjunctura dată, amintirea unei anumite practici a Cabinetului 2 din România, nu a vrut sa accepte niciun fel de similitudini din acest punct de vedere și de aceea, păstrând susținerea morală continuă și comuniunea în înțelegerea lucrurilor, își păstrează și un ton critic foarte sever, este criticul meu, este cel mai apropiat om. Este omul cel mai apropiat și care suferă alături de mine când sunt probleme grele, dar care este și criticul cel mai sever și cel mai obiectiv, pentru că o face nu interesat, ci pur și simplu pentru că vrea să-mi meargă bine”, a explicat Ion Iliescu.