Unde ajung sticlele și ambalajele reciclate prin sistemul RetuRO. Câte centre există în România
București, 15 iulie 2024 – RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, deschide al cincilea centru de colectare și sortare în Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Situat în parcul industrial ELI Park Bacău, acest centru va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual de către retaileri, cât și prin intermediul automatelor de returnare.
Infrastructura și capacitatea centrelor RetuRO
Noul centru integrează echipamente de ultimă generație pentru a asigura un proces eficient de sortare și numărare a tuturor tipurilor de ambalaje incluse în Sistemul de Garanție Returnare. Cu o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați, centrul din județul Bacău este al doilea hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO (după cel din Otopeni, județul Ilfov). Acesta are o capacitate anuală de numărare a aproximativ 650 de milioane de ambalaje și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 1,2 miliarde de ambalaje.
„Extinderea infrastructurii centrelor de sortare și numărare rămâne una dintre prioritățile noastre pentru a asigura funcționarea optimă a Sistemului de Garanție Returnare. În prezent, cele cinci centre operaționale RetuRO și centrele de sortare și numărare pe care le operăm cu partenerii noștri în diverse zone ale țării pot procesa aproximativ 6 miliarde de ambalaje anual. Cu deschiderea noului centru RetuRO, marcăm un alt pas important în dezvoltarea infrastructurii celui mai mare proiect de economie circulară din România. De asemenea, planificăm deschiderea de noi centre în Prahova și Dolj în viitorul apropiat. Această extindere nu doar că va permite procesarea unui număr mai mare de ambalaje, dar va genera și noi locuri de muncă și va stimula economia locală”, spune Gemma Webb, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație RetuRO.
Pe lângă cele din Bacău și Otopeni, RetuRO mai are încă 3 centre de reciclare în România: Bonțida, județul Cluj, în Giarmata, județul Timiș și în Brașov.
Impactul sistemului de garanție returnare
Centrul regional din Bacău va funcționa cu o echipă de 150 de angajați care vor lucra în trei schimburi. Acesta va deservi în principal partea de nord-est a țării și județele din apropiere. De la implementarea sa în urmă cu șapte luni, Sistemul de Garanție Returnare a evoluat constant. Până la sfârșitul lunii iunie, producătorii au pus pe piață 2,7 miliarde de ambalaje, dintre care consumatorii au returnat peste 850 de milioane. În prezent, peste 1.000 de camioane operează zilnic pentru colectarea ambalajelor.
Aproximativ 85% din ambalajele colectate au fost trimise către facilități de reciclare în primele șase luni, confirmând eficiența sistemului de garanție returnare. Prin abordarea economiei circulare, RetuRO asigură reîntoarcerea materialelor pe piață și transparența parcursului acestora, de la plasarea pe piață până la colectare și reciclare.
Despre RetuRO
RetuRO Return Guarantee System S.A. este o companie care operează pe bază de non-profit, ceea ce înseamnă că orice profit obținut din colectarea recipientelor de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea sistemului de garanție returnare. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), alături de un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul sistemului de garanție returnare, funcționează exclusiv cu finanțare privată și are rolul de a asigura transparența în privința cantităților de recipiente de băuturi plasate pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a României prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, pentru a atinge țintele de reciclare impuse României de Uniunea Europeană.