07 iun. 2024 | 13:27

Anunțul momentului de la RetuRO. E valabil până la data de 3 iulie

Social
Anunțul momentului de la RetuRO. E valabil până la data de 3 iulie

RetuRo, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a făcut un anunț de ultimă oră pentru consumatori. A transmis ce pot face aceștia și după data de 3 iulie cu privire la ambalajele de plastic. Află despre ce este vorba, mai exact.

Anunțul RetuRo pentru consumatori

Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislația din România prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021 care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piață doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerința de a avea dopurile și capacele atașate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR, potrivit unui comunicat transmie de RetuRo.

În acest context, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a transmis consumatorilor că vor putea returna și după data de 3 iulie ambalaje de plastic fără dop (capac) atașat de recipient.

Cum funcționează aparatele RVM

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște și a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași.

Consumatorii trebuie să știe că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare și simbolul „Ambalaj cu Garanție” vizibile pe ambalaj și să fie golite de conținut.

Ambalajele colectate de la consumatori sunt trimise în centrele de numărare și sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaște apartenența recipientului la SGR. Ulterior, acestea sunt direcționate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje.

Până când se pot vinde produsele fără marcajul pentru returnare

Termenul-limită pentru vânzarea produselor fără marcajul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a fost prelungit. Potrivit unei decizii a Guvernului, stocurile de sticle și alte ambalaje rămase înainte de intrarea în vigoare a acestui mecanism pot fi comercializate până la sfârșitul anului.

Inițial, era interzisă introducerea pe piața românească a produselor fără marcajul SGR începând cu 30 noiembrie 2023, cu o excepție pentru stocurile existente până la 30 iunie 2024.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Administratorul SGR funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori,

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Ungurii voiau să îngenuncheze Transilvania. Ce plănuia Ungaria în inima României
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
PENSIILE se MAJOREAZĂ din NOU de la 1 IANUARIE! BOLOȘ a anunțat: FONDURILE au FOST ASIGURATE
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro