Un titan al culturii românești s-a stins. Scriitorul Dinu Săraru avea 92 de ani
Este doliu în toată țara, după ce s-a stins din viață o mare personalitate a culturii românești. Este vorba despre sctiitorul Dinu Săraru, care a plecat din această lume la venerabila vârstă de 92 de ani. Și-a dat ultima suflare chiar la spitalul în care se afla internat.
A murit Dinu Săraru
Este doliu în toată țara, după ce s-a mai stins o mare personalitate. Dinu Săraru, celebru scriitor și om de teatru, a pierdut lupta cu viața la venerabila vârstă de 92 de ani, după ce problemele de sănătate s-au agravat tot mai tare.
Marele artist a murit sâmbătă după-amiază, la Spitalul Universitar din București, unde se afla sub stricta supraveghere a specialiștilor. Din păcate, organismul lui nu a mai rezistat și a cedat astăzi.
Dinu Săraru se afla în compania familiei când și-a dat ultima suflare. Alături de el, până la final, au fost, soția sa, Viviana și fiicele Ruxandra și Alexandra, care au sperat că se va întâmpla o minune și marele scriitor va mai putea lupta cu boala.
„A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a anunţat pe Facebook și scriitorul Ştefan Mitroi.
Cei care l-au cunoscut sunt răpuși de durere și au transmis un ultim mesaj pentru marele scriitor. Maria Ţoghină, om de radio şi o apropiată a familiei Săraru a spus că „ne-a părăsit un titan al culturii naţionale”, un prieten care a fost alături tuturor
Dinu Săraru, un artist complex
Unul dintre cei mai proeminenți scriitori și dramaturgi români, Dinu Săraru, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Născut pe 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea, la doar 8 km de orașul Horezu, Săraru s-a născut într-o familie de învățători, avându-i ca părinți pe Costică și Cornelia Săraru.
Dinu Săraru a fost cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul literaturii și jurnalismului. A început cariera jurnalistică în cadrul Radiodifuziunii Române, unde a lucrat ca reporter în Redacția Culturală în anii 1950-1960.
De-a lungul carierei sale, a deținut mai multe poziții în diferite redacții, inclusiv ca secretar general de redacție la Revista Secolul 20 și Luceafărul, și ca șef al publicațiilor Televiziunii Române.
În calitate de director al Teatrului Mic și al Teatrului Foarte Mic din București între 1977 și 1990, Dinu Săraru a fost implicat în Comitetul Central al Partidului Comunist Român. După Revoluția din 1989, a fost marginalizat de noua putere pentru o perioadă îndelungată.
Totuși, în 2001, a fost numit director al Teatrului Național de către președintele de atunci, Ion Iliescu, demisionând în 2004 odată cu Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii și Cultelor.
Pe lângă activitatea sa în domeniul teatrului și jurnalismului, Săraru a scris mai multe romane, printre care se numără „Clipa” și „Ciocoii noi cu bodyguard”, adaptate ulterior în filme și piese de teatru. Spectacolul „Niște țărani”, bazat pe romanul său, a fost un succes remarcabil, jucându-se cu casa închisă timp de nouă ani la Teatrul Mic și în alte teatre naționale din țară.
A murit la 102 ani
Legendară în universul modei și afacerilor, Iris Apfel și-a găsit sfârșitul în casa sa din Palm Beach, Florida, la venerabila vârstă de 102 ani. Vestea tragică a fost anunțată pe rețelele sale de socializare, marcând încheierea unei vieți pline de stil și inovație. Agentul său a descris-o drept „extraordinară”, subliniind faptul că Iris a fost o personificare a stilului întruchipat într-o ființă umană.
Născută în 1921 în New York, Iris Apfel a fost inițial cunoscută ca designer de interior, colaborând cu soțul ei, Carl, în calitate de consultanți pentru design interior la Casa Albă pentru șase președinți americani.
Totuși, apogeul carierei sale a venit mai târziu, odată cu transformarea sa într-un icon al modei, datorită stilului său boem și colorat, care a îmbrățișat o combinație neconvențională între haute couture și bijuterii supradimensionate.
Faima ei a cunoscut o explozie în 2005, când Muzeul Metropolitan de Artă din New York a găzduit o expoziție dedicată ei, intitulată „Rara Avis” (Pasăre rară în latină), care a evidențiat excentricitatea și originalitatea ei în lumea modei.
Denumindu-se pe sine „starletă geriatrică”, Iris Apfel a devenit o prezență frecventă în paginile de modă ale New York Times, fiind fotografiată pentru Vogue Magazine și apărând în campanii publicitare pentru branduri de renume precum Coach, MAC Cosmetics și Kate Spade.
Deși cauza morții nu a fost dezvăluită, lumea modei și-a pierdut astfel unul dintre cei mai iconici reprezentanți, cu un stil și o influență care vor rămâne în memoria colectivă ca o sursă de inspirație și inovație.