Un tânăr medic ajuns celebru pe YouTube în România povestește cum a părăsit țara și cum este să fii doctor în Anglia
Paul Oarga, un tânăr medic rezident din România, ajuns celebru pe YouTube în perioada pandemiei de coronavirus, a vorbit despre cum a părăsit țara și s-a stabilit în Anglia, pentru a profesa. Viața pe care o duce acum este mai bună, având alături oameni care îl susțin și un mediu profesional deosebit.
Cum a ajuns Paul Oarga celebru pe YouTube
Are 28 de ani și a studiat la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca. În prezent, este medic rezident la Anestezie și Terapie Intensivă. Paul Oarga, pe numele lui, a ajuns celebru pe YouTube în perioada pandemiei de coronavirus, când și-a deschis un canal pentru a vorbi despre diverse subiecte medicale.
De-a lungul lunilor de pandemie, Paul Oarga a publicat videoclipuri despre diferite cazuri în care a intervenit, în încercarea de a oferi urmăritorilor săi o nouă perspectivă privind realitatea de pe teren. Explică pe înțelesul tuturor limbaje medicale și îi încurajează pe oameni să aibă încredere în medici.
Citește și: Marile secrete ale doctorului Leon Dănăilă, unul dintre cei mai buni doctori din România VIDEO
Motivul pentru care a ales să părăsească România
Nu cu foarte mult timp în urmă, Paul Oarga a luat decizia de a se muta în Anglia, unde profesează în continuare ca medic rezident. Într-un material video făcut public în urmă cu câteva zile, tânărul vorbește despre motivele pentru care a ales să se mute din România în Irlanda.
„Din păcate, România are cel mai mare procent de medici raportat la populație care au părăsit țara (37%) și lucrează în diferite locuri în lume.
Motivul principal, deși greu de crezut de către opinia publică, nu este salarizarea, ci mai degrabă condițiile de muncă, managementul defectuos al spitalelor și faptul că simți că dezvoltarea ta personală se face ”în ciuda faptului”, nu ”datorită” mediului de lucru”, a spus tânărul medic pe contul său de YouTube.
Cum este să profesezi ca medic în Anglia
Paul Oarga profesează în prezent în Irlanda și a mărturisit că a rămas surprins de colegii săi de la locul de muncă. Ajută mereu străinii să se integreze profesional și sunt interesați să le facă viața mai ușoară. Nimeni nu se simte lăsat la o parte, iar socializarea în afara locului de muncă nu lipsește.
Tânărul medic din România a vorbit despre cum arată o zi de muncă obișnuită. Se trezește la ora 6 dimineața, ia micul-dejun, citește ceva, după care aleargă sau merge cu bicicleta la spitalul la care profesează. Nu este nevoie să se echipeze de acasă, fiindcă are hainele pentru muncă la spital.
Un detaliu ce i-a plăcut, iar în România nu poate fi găsit în toate spitalele este că unitățile sanitare prezintă spații în care angajații pot face duș și au la dispoziție prosoape și săpun.
La ora 8 dimineața se organizează o sesiune în care medicii primari prezintă diferite subiecte sau medicii rezidenți, între ei, fac diferite subiecte pe zona de anestezie sau terapie intensivă. La ora 9 începe munca propriu-zisă, în sala de operație sau la terapie intensivă.
Cât concediu au medicii din Irlanda și cum sunt susținuți de stat pentru a profesa
Paul Oarga dispune de 30 de zile de concediu pe an, la care se adaugă alte 10-15 zile de concediu pentru studiu. Ce l-a impresionat plăcut a fost faptul că statul susține tinerii medici să se specializeze, oferindu-le 1.500 euro pe an pentru a face cursuri oriunde doresc în lume. Inclusiv biletul de avion este decontat.
„Referitor la bani, ei fac plata la fiecare o dată la două săptămâni, la finalul cărora trebuie să ai 78 de ore lucrate. Pentru acele ore primești 2.382 euro, dar acesta este venitul brut. Pentru orele over-time am primit 687 euro brut.
După taxe, cu sistem de taxă progresiv, rămân cu 1.900 euro în buzunar – la două săptămâni. (…) Chiria este destul de scumpă. Cea pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună”, a povestit tânărul medic rezident Paul Oarga, pe contul său de YouTube.