Un român a găsit un card și l-a folosit de mai multe ori la cumpărături. Ce s-a întâmplat când a fost prins

de: Andreea Vînătoru
27 01. 2024

Un bărbat din Satu Mare, care a găsit un card de credit pe stradă, a avut ideea proastă să nu-l returneze proprietarului. El a decis să facă câteva cumpărături gratis, toate sub 100 de lei. Ce s-a întâmplat, de fapt, când a fost prins de polițiști?

A găsit un card bancar pe stradă, dar nu l-a dus la Poliție

Incredibil, dar adevărat! Un bărbat care a găsit, din întâmplare, un card de credit pe stradă, nu l-a dus la Poliție, ci l-a băgat în portofel și a mers la cumpărături. După câteva sesiuni de shopping, el s-a trezit cu Poliția la ușă. Pus în fața faptului împlinit, bărbatul a recunoscut totul, dar a avut un noroc chior.

Cel care și-a pierdut cardul l-a iertat, după ce i-a restituit cardul și banii cheltuiți. În acest fel, bărbatul din Satu Mare a scăpat de dosar penal.

Incidentul respectiv a avut loc pe 18 aprilie 2023. După ce a pus mâna pe cardul bancar, acesta a folosit funcția contactless și a făcut astfel 11 plăți într-un singur magazin, toate sub 100 de lei. În câteva zile, bărbatul a cumpărat produse în valoare totală de 626,29 de lei.

A fost iertat de victimă

Când și-a dat seama că nu-și găsește cardul, iar pe extrasul de cont apăreau plăți care nu îi aparțin, victima a mers la Poliție. După ce au văzut imaginile de pe camerele de supraveghere din magazin, oamenii legii l-au identificat rapid pe bărbatul respectiv.

Au mers la el acasă, dar el a scăpat de un dosar penal pentru infracţiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Citește și: Toți posesorii acestui tip de card vor putea primi nişte bani înapoi. Nu contează dacă sunt clienţi BCR, Raiffeisen sau Banca Transilvania

Românii ar putea fi obligați să aibă carduri bancare

Din acest an, românii ar putea fi obligați prin lege să dețină un card bancar. În acest fel, Guvernul plănuiește să combată evaziunea fiscală și să aducă mai mulți bani la buget implementând o limitare semnificativă a plăților cash.

Pe de altă parte, unii români nu au carduri, fie că nu-și doresc sau nu au posibilitatea, pentru că trăiesc în mediul rural, izolați de POS-uri sau bancomate.

„Vi se părea normal să-l menţinem la 10.000 lei? Ştim bine că plăţile în numerar sunt generatoare de plăţi la negru şi, în felul acesta, noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este ca să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar (…)

Sigur, deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele şi statul, în efortul pe care îl face în aceste momente grele pentru România, să poată să îşi încaseze impozitele şi taxele de care are nevoie nu că aşa doreşte statul, ci că este necesar pentru şcoli, spitale, pensionari, cei care beneficiază de drepturi de asistenţă socială şi multitudinea aceasta de cheltuieli pe care statul român o are pentru plata datoriilor sale”, declara ministrul Finanțelor Marcel Boloș, în 2023.

Citește și: Anunțul BNR pentru cei care au carduri bancare și fac retrageri de la bancomat. Sfatul expres al guvernatorului Mugur Isărescu