Un polițist din Mangalia, mesaj sfâșietor după tragediile de pe șosele: „Îi ții în brațe o vreme și încerci să fii tare pentru ei”. Te trec fiorii

Un polițist din Mangalia, mesaj sfâșietor după tragediile de pe șosele: „Îi ții în brațe o vreme și încerci să fii tare pentru ei”. Te trec fiorii
România, cea mai mare rată a deceselor în UE. Cauza accidentele rutiere

Din ce în ce mai multe viței se pierd pe drumurile României, în accidentele rutiere tragice. Cel mai recent a avut loc în această dimineață, pe DN2, unde bilanțul este de 7 decedați și 7 internați cu răni grave. Din păcate, printre cei morți se numără și doi copii minori. Inconștiența la volan, viteza și graba duc la astfel de deznodăminte dramatice.

Drama de pe DN2. Bilanț dramatic de 7 morți

În această dimineață, pe DN2 Bacău – Adjud, în dreptul localității Răcăciuni, 14 oameni au fost implicați într-un accident cu un sfârșit tragic. Șoferul unui Mercedes, în care se mai aflau alte patru persoane, printre care și doi minori, a intrat frontal într-un microbuz plin cu pasageri. Bilanțul a fost de 7 persoane decedate, inclusiv minorii de autoturism, iar alte 7 grav rănite au fost transportate la Spitalul de Urgență din Bacău. Zona este recunoscută, spun polițiștii, pentru accidentele rutiere, unele fiind de aceeași gravitate ca și cel de azi.

România, cea mai mare rată a deceselor în UE. Cauza accidentele rutiere

La începutul anului 2021 un raport UE punea România pe primul loc la decese. Cauza, cum era de așteptat, accidentele rutiere. În 2019, numărul persoanelor ucise în accidentele rutiere a scăzut cu 2,5% față de 2018, arată ultimul sondaj Eurostat. Numărul total de persoane care au murit în accidentele rutiere în UE a fost de 22 756. Dintre acestea 44% erau ocupanți de autoturisme, 20% pietoni, 16% la motociclete, 9% la biciclete și 11% la alte categorii.

În ultimii 10 ani a existat o tendință descendentă a numărului de victime ale traficului rutier în UE. Comparativ cu 2009, numărul deceselor rutiere a scăzut cu peste 10 000 de persoane, de la aproape 33 000 la mai puțin de 23 000 în 2019.

Numărul de decese rutiere în raport cu populația cea mai mică în Suedia și Irlanda, cea mai mare în România și Bulgaria. Comparativ cu populația fiecărui stat membru, cele mai scăzute rate de decese rutiere în 2019 au fost observate în Suedia.

Aici au fost înregistrate 22 victime ale traficului rutier la un milion de locuitori, în Irlanda doar 29. În Malta rata a fost de doar 32 de victime. Olanda și Danemarca au avut doar 34, iar  Germania și Spania câte 37, având ca și cauză accidentele rutiere.

Cele mai mari rate s-au înregistrat în România. Un număr de 96 victime ale traficului rutier la un milion de locuitori, spune Eurostat. În 2019, în UE au fost în total 51 de victime ale traficului rutier per milion de locuitori.

„Cel puțin o persoană, la fiecare oră, a murit în accidentele rutiere”

Drama din această dimineață a generat valuri de reacți dure pe rețelele de socializare. O astfel de reacție a avut-o și un polițist din Mangalia, care lucrează la Rutieră, și pentru care accidentele rutiere sunt la ordinea zilei. Acesta a scris pe pagina de Facebook pe care o administrează un mesaj dur pentru cei care, din inconștiență, ajung să producă astfel de drame.

„Cel puțin o persoană, la fiecare oră, a murit în accidentele rutiere, în ultimele 24 de ore în România! Din păcate, printre victime se află și copii. Cauzele: viteza și depășirile neregulamentare. Nimic nu este mai greu pentru un polițist decât să anunțe rudele celor decedați că aceștia din urmă pur și simplu nu mai sunt.

Nu vreți să asistați la așa ceva. Chiar dacă avem ani de experiență, de fiecare dată ți se ridică părul pe șira spinării la auzul țipetelor sfâșietoare, la vederea disperării din ochii oamenilor. Îi ții în brațe o vreme și încerci să fii tare pentru ei. Apoi îți ștergi lacrimile din colțul ochilor. Este prea mult, oricât am arăta cu degetul și oricâți vinovați am căuta. Drumuri bune!”, a scris Dan Georgescu, poliţist în Mangalia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI