Un ONG care se ocupă de îngrijirea copiilor cu boli cronice ar putea fi închis din cauza facturii uriașe la energie. Ce sumă are de plătit

de: Ionuț Vieru
17 02. 2022

O asociație nonguvernamentală riscă să fie închisă din cauza facturii enorme la energie. ONG-ul este din Bacău și se ocupă de îngrijire copiilor cu boli cronice. Diferența de preț dintre factura de pe luna decembrie și ianuarie este enormă.

ONG-ul riscă să fie închis

Membrii asociației nonguvernamentale au postat pe rețelele de socializare cele două facturi, cea din luna ianuarie fiind de patru ori mai mare față de cea din luna decembrie. Pe luna decembrie au avut de plată 3.000 de lei, iar pe luna ianuarie aproape 13.000 de lei.

”Cum este posibil asa ceva? Încotro ne îndreptăm? Cum poate o organizație sa continue furnizarea de servicii cu o factura la gaz care a crescut pentru luna ianuarie 2022 de peste 4 ori comparativ cu luna decembrie 2021??? Ce urmează? Închiderea? Cine preia îngrijirea?

În condițiile in care suntem singura organizație din N-E României care furnizează servicii de îngrijiri paliative pentru copii iar tariful pe zi de spitalizare/pat plătit de Casa de Asigurări de Sănătate în îngrijiri paliative a rămas același din anul 2010?”, au scris reprezentanții Asociației pe Facebook.

Reprezentanții ONG-ului au mai spus că nu au suma necesară pentru a achita factura uriașă la gaze. Din acest motiv, este posibil ca asociația nonguvernamentală să nu mai funcționeze.

Factură uriașă pentru spitalul din Huși

Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, județul Vaslui, riscă să fie închis din cauza facturilor enorme. Unitatea medicală are de plătit 80.000 de lei. Anul trecut, toate facturile, inclusiv cele la apă, electricitate și gaze, erau de circa 90.000 de lei pe lună. Anul acesta, 80.000 trebuie plătiți doar pe o singură factură.

”Într-adevăr, factura are o valoare foarte mare, decât până acum, având, de fapt, acelaşi consum mediu. Evident că toate aceste creşteri semnificative ale facturilor la curentul electric, gaz, etc, mă fac să privesc destul de circumspect spre următoarea perioadă, dar tot ceea ce pot eu să vă spun cu certitudine este că spitalul Huşi rămâne o prioritate şi trebuie să îşi continue activitatea la parametri optimi, întrucât este o instituţie vitală pentru mii de oameni.

Eu sper ca lucrurile să se reglementeze, totuşi, de la nivel central, întrucât nu este normal ceea ce se întâmplă acum”, a declarant medicul Bogdan Popa, managerul spitalului conform Vremea Nouă.

Peste 10.000 de pacienți sunt internați anual la spitalul din Huși. O mare parte din ei vin și din zona arondată. Funcționarea unității medicale este esențială pentru mii de cetățeni.

Sursă foto: Facebook/Asociația Lumina