Un nou scandal România – Ungaria. Ce se întâmplă acum la graniță

Un nou scandal România - Ungaria. Ce se întâmplă acum la graniță

Un nou scandal se întrevede la granița României și a Ucrainei cu Ungaria, totul pronind de la o scrisoare trimisă omologilor să de către președintele ungar, Janos Ader.

Un nou scandal România – Ungaria

Președintele János Áder a scris omologilor săi ucraineni și români o scrisoare în care acesta se plânge de cantități mari de sticle de plastic și alte deșeuri care vin în Ungaria prin râurile Tisza (Tisa) și Szamos (Someș). Áder le-a cerut lui Volodymyr Zelensky și Klaus Iohannis să intervină pentru ca autoritățile să se ocupe de problemă.

Ce se întâmplă acum la graniță

Scrisorile postate pe site-ul Oficiului Președintelui marți notează că inundațiile au adus deșeuri periculoase epidemiologic peste granițe, cu impact asupra pescuitului și turismului, precum și asupra vieții sălbatice. Președintele a menționat că guvernul ungar a apelat de mai multe ori la autoritățile țărilor vecine. El a adăugat el principala problemă este deversarea deșeurilor în zonele inundabile ale râurilor. Tisa a fost îngropată cu 2.258 de metri cubi de deșeuri solide până în acest an, a scris Áder. 938 de metri cubi de deșeuri au fost îndepărtați de pe Szamos pe 13 iunie. „Consider dezamăgitor că poluarea (…) nu a încetat”, a scris președintele, adăugând că deșeurile reprezintă o amenințare durabilă pentru ecosistemul fragil al râurilor. Áder a spus că acest lucru nu este demn de standardele europene.

Un nou scandal România - Ungaria. Ce se întâmplă acum la graniță
Un nou scandal România – Ungaria. Ce se întâmplă acum la graniță

În aceeași scrisoare adresată celor doi președinți de stat, Áder a mai atras atenția asupra faptului că Premierul Viktor Orban și guvernul pe care-l conduce s-a adresat în câteva rânduri autorităţilor din ţările vecine, dar fără succes. Áder a reamintit faptul că pot exista şi alte consecinţe mult mai grave, având în vedere că o astfel de situaţie nu este în conformitate cu standardele europene. Scrisoare a fost efectul unei noi poluări cu PET-uri, din data de 16 iunie semnalată pe râul Cerna și pe Dunăre în județul Mehedinți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI