Un nou pericol în Delta Dunării, după ce șacalii au invadat teritoriul. Autorităţile din Tulcea vor eliminarea acestora

Un nou pericol în Delta Dunării, după ce șacalii au invadat teritoriul. Autorităţile din Tulcea vor eliminarea acestora
Un nou pericol în Delta Dunării, după ce șacalii au invadat teritoriul

Autoritățile din Tulcea solicită Ministerului Mediului să permită vânătoare de șacali în Delta Dunării. Acestea au precizat că animalele atacă gospodăriile oamenilor și prezintă un pericol pentru siguranța cetățenilor.

Șacalii, un nou pericol pentru Delta Dunării

În cursul zilei de joi, Consiliul Județean Tulcea, a transmis printr-un comunicat de presă, că a luat act la sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale. Atacurile șacalilor asupra gospodăriilor s-au înmulțit, iar locuitorii se tem pentru siguranța lor. Apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea a fost transmis Ministerului Mediului.

Aceștia au solicitat permiterea vânării acestei specii care produce daune majore și care amenință viața și animalele locuitorilor. Prin scrisoarea adresată ministrului Barna Tanczos, primarii propun o serie de măsuri. Unele din măsurile propuse sunt:

Atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/ organizaţii/ asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii; elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia; elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie; aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.

Autoritățile cer permiterea vânării șacalilor

Conform președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, în zona Rezervației Biosferei vânătoarea este interzisă. Scrisoarea deschisă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost semnată de primarii din mai multe localități.

Câteva dintre acestea sunt: Beștepe, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Jurilovca, Crișan, Maliuc, Mahmudia, Murighiol, Pardina, Nufăru, Sfântu Gheorghe, Sarichioi, Sulina și președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

“Înmulţirea necontrolată a şacalilor şi atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale, cu impact direct asupra activităţilor economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanţilor comunităţilor locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin şi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din zonă în condiţii de normalitate şi de siguranţă. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervaţie a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI