Un nou drum va face legătura între Iași și Vaslui. Proiectul este în valoare de 86 de milioane de euro
Un nou drum pe ruta Iași – Vaslui este luat în calcul de Guvernul României, iar Consiliul Județean Iași a trimis deja o adresă către Ministerul Transporturilor prin care propune finanțarea unor noi investiții în infrastructura județului. Proiectul este în valoare de circa 86 de milioane de euro.
Traseu nou pentru șoferi
Este vorba despre o nouă centură la vest ce va lega cele două municipii printr-o rută alternativă. Șoseaua urmează să fie finanțată din fonduri europene. De asemenea, CJ Iași are de gând să obțină fonduri și pentru finanțarea unei șosele care ocolește orașul Hârlău și pentru conexiunea autostrăzii A8 cu centura actuală a municipiului Iași.
Fondurile nerambursabile pentru mai multe proiecte de investiții în drumurile județului ar urma să fie accesate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Iași Infrastructură”. Consiliul Județean Iași a solicitat Ministerului Transporturilor să includă în masterplan o serie de proiecte, precum centura orașului Hârlău.
Un alt proiect este drumul Iași – Vaslui – A8, cu o lungime de circa 86 de kilometri și un cost de 86 de milioane de euro. De asemenea, proiectul va fi derulat în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui. Pe noul traseu, șoferii vor trece prin Schitu Duca – Costuleni – Tomești spre Vaslui.
„În cadrul Master Planului General de Transport al României, respectiv în cadrul Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 sunt propuse la finanțare din cadrul Programului Operațional Transport POT 2021-2027, pe lângă proiectele majore de infrastructură, mai multe obiective de investiții”, potrivit CJ Iași.
Includerea Autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș
Totodată, Consiliul Județean Iași a cerut Ministerul Transporturilor includerea Autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș. Dacă autostrada intră la finanțare, CJ speră că drumul Iași – Vaslui va fi conectat la A8 până la podul de la Ungheni.
„Regiunea Nord-Est a României reprezintă cea mai puțin dezvoltată zonă la nivel național și a 248-a cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, dintr-un total de 274. Existența unui decalaj imens între Regiunea de Nord-Est și celelalte zone arată nevoia urgentă de investiții pentru a reduce din acest decalaj, care se transpune direct printr-un nivel de trai mult mai scăzut al locuitorilor, produsul intern brut per cap de locuitor fiind sub jumătate din media Uniunii!”, se arată în adresa trimisă de CJ Iași către Ministerul Transporturilor.
Consiliul Județean a înființat o nouă societate pentru infrastructură, pentru a putea depune cerere de finanțare. Scopul acestor investiții este de a reduce decalajul din Moldova și alte regiuni mai bogate din țară, potrivit șefilor administrației județene.