Un nou cutremur puternic în România. E panică printre locuitori, ce magnitudine a avut
S-a produs un nou cutremur puternic în România, marți seară, 23 mai. Locuitorii din regiune au intrat în panică încă de la începutul săptămânii curente din cauza fenomenelor tectonice. Află în rândurile de mai jos unde a avut loc seismul și ce magnitudine a înregistrat pe scara Richter.
Un nou cutremur puternic în România
De 200 de ani, într-o regiune din România nu a mai fost înregistrat niciun cutremur. Ultimele ore au schimbat, însă, perspectiva localnicilor asupra acestui fenomen. Luni, 22 mai, locuitorii din Arad au intrat în panică din cauza unui seism care a înregistrat o magnitudine de 4, 9 grade pe scara Richter.
„În ziua de 22.05.2023, 20:46:43 (ora României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.9, la adâncimea de 15 km”, au transmis reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Evenimentul produs la începutul săptămânii curente a fost urmat de alte șase replici care au stârnit îngrijorare în rândul localnicilor. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu spun că zona seismică din Arad este cunoscută drept o zonă activă din punct de vedere tectonic, ea generând totuși cutremure rare.
Nefiind obișnuiți cu astfel de fenomene, oamenii se pot speria, la fel cum s-a întâmplat și marți seară, 23 mai, când un nou seism s-a produs în regiune. Circumstanțele actuale nu indică un pericol major, susțin însă specialiștii INFP.
Ce magnitudine a avut seismul de marți
Marți seară, 23 mai, regiunea a fost afectată din nou de cutremur, potrivit unui anunț făcut de conducerea INFP. În jurul orei 19, un seism de o magnitudine puțin peste 4 grade pe scara Richter a avut loc în Banat.
„În ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 17 km SE de Arad, 43 km NE de Timișoara, 72 km SE de Bekescsaba, 92 km N de Reșita”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții INFP.
Până la momentul redactării acestui material, nu au fost făcute publice informații privind apeluri prin intermediul numărului de urgență 112 sau situații în care să fie semnalate pagube de natură materială sau victime umane. De altfel, nici după cutremurul produs luni nu au fost raportate astfel de probleme.
Te-ar putea interesa și: Când va fi următorul mare cutremur în România. Previziuni sumbre: „Nu vom scăpa” (exclusiv)
În altă ordine de idei, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc pe data de 14 februarie, în judeţul Gorj, și s-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri.