Un nou cutremur în România, vineri seara. Ce magnitudine a avut seismul
Conform INCDFP, s-a produs un nou cutremur în România, vineri seara. Din datele furnizate de specialiști am aflat care a fost intensitatea, precum și zonele unde a fost resimțit.
INCDFP anunță un nou cutremur în România, vineri seara
În baza înregistrărilor din cursul acestei seri, INCDFP anunță un nou cutremur în România, în jurul orei 19:55.
Specialiștii precizează că la ora amintită, ora locală a României, noul seism a avut o intensitate de 2,7 grade pe scara Richter, și la o adâncime de 5 km.
Ceea ce surprinde major este zona în care a avut loc, și anume în sud-estul Moldovei.
„În ziua de 20 Septembrie 2024, la ora 19:55:15 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, GALATI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 5.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17km NV de Galați, 29km N de Brăila, 55km E de Focșani, 79km V de Izmayil, 80km S de Bârlad, 84km NV de Tulcea, 89km NE de Buzău”, anunță INCDFP.
Tot azi un alt cutremur de 2,3 grade
Tot astăzi, 20 septembrie, dar dimineață, în jurul orei 4:26, ora locală, INCDFP înregistra o nouă mișcare telurică în zona Vrancea, de data asta la o adâncime de 126,4 km.
Cutremurul din această dimineață a avut o intensitate mai mică decât cel de la ora 19:55, de doar 2,3 grade pe scara Richter, și a fost resimțit în următoarele zone, conform specialiștilor de la INCDFP:
„În ziua de 20 Septembrie 2024 la ora 04:26:15 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 126.4km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km NV de Focșani, 73km E de Sfântu-Gheorghe, 77km N de Buzău, 82km S de Bacău, 85km SV de Bârlad, 89km E de Brașov.”
Cele mai recente seisme au fost de peste 5 grade
Așa cum relatam nu cu mult timp în urmă, în ultimii patru ani, cel puțin, conform unei analize empirice, au avut loc mai multe cutremure de peste 5 grade, odată la doi ani.
Deși se știe că nu există deocamdată modalități exacte de a prezice când, unde și de ce intensitate este un cutremur, specialiștii încă mai speră la descoperirea unor soluții inovatoare în acest sens.
Există modalități de a înregistra valorile unui astfel de moment în timpul în care se întâmplă, cu marje de eroare acceptabile, mai spun specialiștii în Fizica Pământului. În ultimii ani, cel puțin în România, zone inactive până de curând, au început să aibă mișcări telurice din ce în ce mai frecvente, ceea ce pune mari semne de întrebare.