Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din județul Buzău

de: Ioana Bucur
16 04. 2023

Un nou cutremur s-a produs în România. Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au publicat primele informații despre seismul din zona Vrancea, județul Buzău.

Cutremur în România

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au anunțat producerea unui nou cutremur în România. Seismul a avut loc sâmbătă seara, cu puțin înainte de Înviere, în județul Buzău.

Potrivit INCDFP, cutremurul a avut loc la ora locală a României 21:47, la adâncimea de 116 kilometri și a avut o magnitudine de 3,1.

Mișcarea seismică s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 50 km nord-vest de Buzău, 58 km vest de Focşani, 66 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km est de Braşov, 73 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii aprilie, opt cutremure au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, având magnitudini cuprinse între 2,7 și 3,3.

Peste 2.100 de cutremure în județul Gorj, din 13 februarie 2023

Reprezentanții INFP au transmis că, din 13 februarie şi până în prezent, s-au înregistrat în judeţul Gorj peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

„Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, jud. Gorj, a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafaţă mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali

Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, a transmis, marţi, INFP.

Specialiștii au explicat că energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafaţa Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporţională cu magnitudinea lor.

„O creştere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creştere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalent cu explozia subterană a unei anumite cantităţi de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare.

Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, au mai precizat specialiştii.